A rovat kizárólagos támogatója

Leváltotta Sebestyén Róbertet, a nemzeti földalapkezelő szervezet (NFA) elnökét a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). Kishantos továbbra is közvetlen veszélyben van!

Az állami termőföldeket kezelő NFA-t átmenetileg Nagy János jelenlegi általános elnökhelyettes vezeti, Sebestyén Róbertnek pedig valahol máshol keresnek helyet, egyelőre "miniszteri megbízottként" csinál valamit.

Hasznosítsa máshol a megalapozott tudását

A VM a helyzethez képest kissé talán ironikusan dicséri az egekbe a bukott vezetőt, hiszen a leváltását úgy kommentálják, hogy "Sebestyén Róbertet évtizedes agrárszakmai sikeres munkája alapján a Vidékfejlesztési Miniszter 2013. november 15-i hatállyal miniszteri megbízottnak nevezte ki … az új feladatkör komoly stratégiai gondolkodást, és megalapozott szakmai kompetenciákat igényel, így pályafutása alatt felhalmozott szakmai tudás egészét hasznosíthatja majd a jövőben."  Az agrarszektor.hu szerint a VM-en belül marad, Bitay Márton államtitkár beosztottjaként.
 


Az NFA sajtóközleménye

Dr. Sebestyén Róbertet évtizedes agrárszakmai sikeres munkája alapján a Vidékfejlesztési Miniszter 2013. november 15-i hatállyal miniszteri megbízottnak nevezte ki. A hazai termőföld megóvása, valamint hosszútávú hasznosítása a kormány kiemelt programjai közé tartozik. Ezért az új feladatkör komoly stratégiai gondolkodást, és megalapozott szakmai kompetenciákat igényel, így pályafutása alatt felhalmozott szakmai tudás egészét hasznosíthatja majd a jövőben.

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet Dr. Sebestyén Róbert elnöksége az elmúlt években 140 000 hektár haszonbérletét hirdette meg, miközben elővásárlással több ezer hektár földdel gyarapította a nemzet földvagyonát 2013-ban. A földbirtok-politikai irányelveknek megfelelően és a Nemzeti Vidékstratégiában rögzített célkitűzések alapján a pályázatok nyerteseinek 75 százaléka mezőgazdasági tevékenységből élethivatás-szerűen élő családi gazdálkodó, egyéni mezőgazdasági vállalkozó, őstermelő, valamint fiatal gazda.

A program keretében ez év végéig a meghirdetett pályázatok nyomán több ezer új haszonbérleti szerződést írhatnak majd alá a nyertes gazdák.  Az SZMSZ szerint az elnök jogkörét Nagy János elnökhelyettes veszi át.


A botrányok miatt eddig csak ő vitte el a balhét

Sebestyén egyik utolsó húzása az az időhúzás lehetett, amivel megpróbálta elérni, hogy a Blikk a jogerős döntés ellenére ne juthasson hozzá a pályázat nélkül kiadott földek listájához. A földosztások során rengeteg kormányközeli szereplő, ismerőseik vagy egyéb strómanok jutottak könnyedén komolyabb földbirtokokhoz 20 évre, ezek dokumentációját pedig a trafikmutyihoz hasonló módszerrel próbálták a nyilvánosság elől örökre elzárni.  A Sebestyén Róberttel még az első nagyobb botrányhullám után készült interjúnkat itt olvashatják.
 



Kishantos továbbra is közvetlen veszélyben van!

A Greenpeace arra kér minden magán- és jogi személyt, társaságot, szervezetet és mozgalmat, hogy pártállásától függetlenül álljon ki a kishantosi biogazdaság és az ott 21 év alatt megteremtett értékek fennmaradása mellett. Meggyőződésünk, hogy a Kishantoson létrejött intézmény és az általa létrehozott szakmai, tudományos és gazdasági érték szekértáborokban való gondolkodásmód felett áll, amiért most mindenkinek mozdulnia kell. Fogjunk össze, közös értékeinket nézzük, ne pedig azt, ami elválaszt.

Ha az első olyan kapavágás megtörténik Kishantoson, amely nem egyezik az elmúlt 21 év alatt kialakított Bio Suisse művelési móddal, azzal visszavonhatatlanul és súlyosan károsul a kishantosi föld ökológiai állapota és értéke. Kishantos 452 hektáros biogazdaságát egy héttel ezelőtt, 2013. november 8-án, pénteken csak a nyilvánosság ereje tudta megvédeni. A 2013. november 4-én, 5 nappal korábban kért birtokvédelem sem volt elég arra, hogy megakadályozza az egyik pályázati „nyertes” magánakcióját, a vetéselőkészítő munka megkezdését. Szerencsére a civilek riadólánca és a sajtó megjelenése segített megőrizni a jelenlegi állapotokat.

A Szövetség Kishantosért a helyben gyökerező, a biogazdaság bevételeiből népfőiskolai, oktatási tevékenységet fenntartó, modellértékű, európai hírű intézmény megmaradása ügyében írt nyílt leveléhez a mai napig 176 civil szervezet, 69 biogazdálkodó- és feldolgozó, 32 egyéb szervezet, társaság, cég és mintegy 7500 magánszemély csatlakozott.

Kérjük, aki egyetért Kishantos fennmaradásának fontosságával, csatlakozzon a nyílt levélhez a www.kishantosert.hu honlapon. Kishantos olyan kincs, amiért érdemes összefognunk!

Kishantossal kapcsolatos cikkek a greenfon >>>

Kapcsolódó anyagok:

Bírósághoz fordul a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ

Büntetőügyek és vezetőváltás a Bükki Nemzeti Parkban

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás