Hirdetés

A Lehet Más a Politika üdvözi testvérpártja, a bolgár Zelenite a paksi bővítés veszélyeire figyelmeztető demonstrációját Magyarország szófiai nagykövetsége előtt. Bulgáriában a Roszatom által épített, megfizethetetlenül drága atomberuházás kudarca fojtogató realitás, amiből a magyar kormánynak is tanulnia kellene.

Szófiában ma délután a magyar nagykövetség előtt tüntetett a bolgár Zelenite is, hogy felhívják a figyelmet a tervezett Paks2 veszélyeire. A demonstrációt a bolgár antinukleáris zöld szervezetek koalíciója szervezte, amelyben benne volt a Zelenite mellett a Za Zemljata (Föld Barátai Bulgária) és a Bluelink (az ottani Zöld Pók) is. Az LMP szerint a bolgárok története azért nagyon fontos a magyarok számára, mert ez áll legközelebb ahhoz a hazai forgatókönyvhöz, amely felé a Putyin-Orbán paktum parlamenti jóváhagyása sodorná Magyarországot. A belenei erőmű bővítését a bizonytalan megtérülés miatt 2010-ben felfügesztették, 2012-ben pedig leállították. A tavaly megválasztott kormányt a Roszatom most perrel kényszeríti vissza a gazdaságilag káros és környezetileg kockázatos energetikai fejlesztésbe.

Az LMP felhívja a figyelmet arra, hogy ha a magyar kormány nem teszi közzé a döntés előtt a részletes számításokat, és nem népszavazás útján dönt az atomenergia használatának a jelenlegi kapacitás lejárta utáni folytatásáról, akkor ugyanolyan instabil és szélsőségesen függő helyzetbe kergeti a magyar energiapolitikát, mint amilyenben jelenleg a bolgár energiapolitika vergődik.
Budapest, 2014. február 5.
Csiba Katalin
az LMP EP-képviselőjelöltje, környezetpolitikai szakszóvivő
 


A tüntetésen az LMP üzenetét is felolvasták a szervezők.

Kedves bolgár zöldek!
Generációnk legfontosabb kérdése az energiapolitika, és mi zöldek tudjuk a megoldást. Együtt állunk itt azért, mert tudjuk hogy igazunk van. A történelem bizonyítja, hogy igazunk van. Ezért magabiztosan állunk itt, és továbbra is elmondjuk, hogy másmilyen jövő is lehetséges.
Fukushima óta már senki sem meri azt mondani, hogy "szakértők tudják a legjobban". Nukleáris katasztrófa minden 30-35 évben történik és csak találgatni tudunk, hogy vajon melyik ország lesz a következő. Emberek vagyunk, és az emberek hibáznak, de egyetlen szakértőnek sem áll jogában kockáztatni az életünket és az egészségünket. Tudják hány szakértő van hónapok óta folyamatosan pánikban Fukushimában? És ők voltak a világ legjobbjai.

A bolgár Zelenite a paksi bővítés veszélyeire figyelmeztető demonstrációja SzófiábanA bolgár Zelenite a paksi bővítés veszélyeire figyelmeztető demonstrációja Szófiában

Van alternatíva és létezik egy jobb ösvény a gyermekeink számra. A decentralizált megújuló energia az a megoldás, ahol az állampolgárok nem csupán vásárlói, de egyben termelői is az elektromos áramnak, és egymás számára termelnek. Ez az az út, amelyen Magyarország és Bulgária munkahelyeket teremthet az energiahatékonysági és a megújuló energia szektorban. Ez nem csak néhány család számára jelentene megélhetést, és nem csupán néhány évig, hanem a társadalom döntő többségének. A gazdaságaink gyengék, és az energiaszektor a megerősödés kulcsa akkor, ha egyszer és mindenkorra elfelejtjük a korrupt elit nukleáris rémálmát.
És végezetül fel kell számolnunk az energiaszegénységet országainkban ugyanúgy, ahogy egész Európa szerte. Fukushima óta az atom-energiaárak folyamatosan emelkednek, míg a megújuló energiaárak csökkennek. Mire Belene és Paks termelni kezdene, már annyira olcsó lesz az alternatív energia, hogy az atomerőművek építése nem fog tudni megtérülni. És ki fogja fizetni a különbözetet? Az állam a mi pénzünkből.
Kedves bolgár zöldek. Az erőfeszítésetek sokat jelent számunkra, és az üzeneteitek eljutnak Magyarországra. A zöld mozgalom nem ismer határokat és ezért állunk itt most együtt. Magabiztosak vagyunk, mert igazunk van és mert sokkal jobb jövőt tervezünk, mint amit most kínálnak számunkra.
LMP

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás