Hirdetés

A „válságos” aszályhelyzet miatt hivatalosan is tilos az autómosás, a kerti locsolás és a medencék feltöltése a spanyolországi Katalóniával határos francia régióban.

Május 10-től hivatalosan is súlyos, „válságos” aszályhelyzetet hirdettek ki a dél-franciaországi Pyrénées-Orientales régióban. Christophe Béchu, Franciaország környezetvédelmi minisztere jelentette be, hogy ekkortól hivatalosan is tilos lesz az autómosás, a kerti locsolás és a medencék feltöltése a Spanyolországgal határos régióban. “Az éghajlatváltozás itt és most van. Ki kell lépnünk a bőség kultúrájából. Sokkal visszafogottabban kell bánnunk a rendelkezésünkre álló erőforrásokkal.”

Emellett a hatóságok úgy döntöttek, hogy betiltják a kerti medencék értékesítését is, hogy „az emberek ne csábuljanak arra, hogy megtöltsék őket.” Ugyanis „Pyrénées-Orientales egy olyan megye, ahol több mint egy éve nem esett egész napos eső.”

A Pyrénées-Orientales lesz a negyedik olyan régió, ahol az aszály hivatalosan is eléri a „válságos” szintet, emellett az ország közel felében is aggasztó az aszályhelyzet, ez pedig a tavalyinál is súlyosabb vízhiányt vetít előre – írta a BBC.

Franciaországban a száraz tél súlyosbította a 2022-től örökölt, amúgy is kimerült talajvízszintet. A csapadékos március örvendetes részleges enyhülést jelentett a gazdálkodóknak azáltal, hogy megnedvesítette a talajt az ültetés előtt, de a talajvíz szintje továbbra is veszélyesen alacsony, különösen a Földközi-tenger környékén. Csak Bretagne és Aquitánia délnyugat van viszonylag biztonságos helyzetben.  A Pyrénées-Orientales egyes részein a víztartó réteg vízszintje olyan alacsony, hogy a szakértők attól tartanak, hogy a tengerből beszivárog a sós víz, ami ihatatlanná teszi a csapvizet. Az alacsony vízszint magasabb szennyezőanyag-koncentrációt is jelent, ami szintén súlyosan károsíthatja a vízminőséget.

Emmanuel Macron elnök a múlt hónapban országos vízügyi programot jelentett be, amely beruházásokat ígért a szivárgások megfékezésére és az újrahasznosítás növelésére. Felvázolt egy “progresszív vízdíjat” is, amely szerint egy bizonyos mennyiség feletti fogyasztást – például uszodák esetében – magasabb díjszabással számolják fel.

Christophe Béchu miniszter szerint mintegy 2000 falut és várost fenyeget a vízellátás leállása ebben az évben. Tavaly 1000 önkormányzatnál volt komoly probléma, ebből mintegy 400-at kellett palackokkal vagy mobil tartálykocsikkal ellátni.

Szárazság a Kelet- Pireneusokban- élet víz nélkül

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás