Hirdetés

Több száz orrszarvút kell evakuálni a dél-afrikai Kruger Nemzeti Parkból, hogy meg tudják menteni őket a tülökre utazó orvvadászoktól.

Edna Molewa környezetvédelmi miniszter a BBC-nek nyilatkozva azt mondta: a Kruger Nemzeti Parkból az úgynevezett „rinó erődökbe" való áttelepítéssel az állatok nyugodtabb szaporodását teszik lehetővé, ami remélhetően hozzájárul ahhoz, hogy az afrikai rinocérosz populáció tovább gyarapodjon. A miniszter szerint az orrszarvúkat az olyan nagy, magánkézben lévő nemzeti parkok helyett, mint amilyen a mozambiki határhoz közel eső Kruger, el kell szállítani az orvvadászok által kevésbé preferált területekre, akár külföldre is. Emellett az új kezdeményezés támogatni fogja, hogy a dél-afrikai kormány Biztonsági Klasztere súlyosabb büntetést szabjon ki az orvvadászokra.

Dél-Afrikában, ahol az afrikai orrszarvú populáció 80 százaléka él, az orvvadászok egyre aktívabbak. Míg 2007-ben 13, addig tavaly már 1004 példányt ejtettek el. A híres Kruger Nemzeti Park akkora, mint Wales vagy Izrael, és mintegy 8500 szélesszájú orrszarvúnak ad otthont. Közülük most 500 példányt evakuáltak. A park az orvvadászok kedvenc célpontja, több orrszarvút pusztítottak el ezen a területen az elmúlt években, mint bárhol máshol az országban.  Bár az orrszarvú tülök nemzetközi kereskedelme 1977 óta illegális, az Európai Unióban pedig tilos minden olyan rinocérosz szarv alapú szer és dísztárgy forgalmazása, amely 1947 után készült, a kereslet továbbra is magas, sőt, az 2006-2007 óta meredeken nő. A feketepiacon a tülkök ára mérettől függően 25 ezer és 200 ezer euró között mozog.

A szarvak fő úticélja Vietnám és Kína, ezekben az országokban ugyanis státusszimbólumnak számít a tülökből készült ékszer viselése, illetve egyéb dísztárgyak birtoklása.  Emellett a hagyományos kínai népi gyógyászat is használja az orrszarvú tülkéből őrölt port. Bár ezt semmilyen tudományos tény nem támasztja alá, a rinocérosz szarvat továbbra is potencianövelőnek és fájdalomcsillapítónak tartják, illetve újabban a rák ellenszerét látják benne. Az orrszarvúfélék tülke a lovak patájához és az emberi körömhöz hasonlóan főként keratinból, kalciumból és melaninból álló szaruképződmény, melyben nincs semmilyen csodaszer. A tigrisfoghoz és az elefántagyarhoz hasonlóan az orrszarvú tülöknek is mágikus hatást tulajdonítanak, ezek a babonák pedig kiirthatatlannak bizonyulnak, holott használóik valószínűleg csak a placebo hatásnak köszönhetően tapasztalnak némi javulást.

Az orrszarvúkat a nemzeti parkok dolgozói is megcsonkítják, hogy az állatok ne legyenek túl vonzóak a nagy vérengzést rendező orrvadászok számára

Az orrszarvúkat a nemzeti parkok dolgozói is megcsonkítják, hogy az állatok ne legyenek túl vonzóak a nagy vérengzést rendező orrvadászok számára. Kép: Thomas Mukoya / Reuters

Az orvvadászok elleni védekezés egy másik módja, hogy a nemzeti parkok gondozói maguk csonkítják meg az állatokat. Az orrszarvút elkábítják, szarvát lefűrészelik, majd miután az állat magához tér, visszaeresztik a természetbe. Ez a beavatkozás nem jár fájdalommal, ráadásul, ha értő módon, legalább nyolc centivel a töve fölött fűrészelik le, akkor két éven belül visszanő eredeti hosszára. Ezzel az intézkedéssel elkerülhető, hogy a csöppet sem finomkodó, sietős orvvadászok lemészárolják az állatokat egy darabka szaru kedvéért, nem ritka ugyanis, hogy az elejtett állatok fél fejét levágják, a vemhes nőstényekből pedig kiszedik a borjút, ugyanis azért is sokat fizetnek a feketepiacon- írta a nol.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás