Hirdetés

Több tízezren vonultak fel New Yorkban a klímaváltozás elleni fellépés világnapján. A szervezők szerint öt éve a világon sehol nem sikerült ekkora tömeget megmozgatni az ügy érdekében. Budapesten kb. 200 demonstráló volt.

A Manhattan központján három és fél kilométer hosszan vonuló Népi Klímameneten a szervezőkl szerint százezren voltak. A tömeghez csatlakozott Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára, Bill de Blasio New York-i polgármester, Al Gore volt amerikai alelnök, Leonardo DiCaprio és Mark Ruffalo színész, valamint több amerikai szenátor is.  A ENSZ-ben holnap, kedden kezdődik csúcstalálkozó a környezetre veszélyes széndioxid gáz-kibocsátás csökkentéséről, amelyen felszólal majd Áder János köztársasági elnök is. A csúcson a várakozások szerint kialakítják a jövőre Párizsban a károsanyag-kibocsátás korlátozásáról aláírandó egyezmény kereteit.

A szervezők szerint a New York-i rendezvényre, amellyel párhuzamosan a tervek szerint több mint 150 országban mintegy 2700 megmozdulásnak kellett lezajlania, 550 autóbusszal érkeztek a részvevők Észak-Amerika nagy- és kisvárosaiból.

De Blasio polgármester a hétvégén ismertette új tervét, amelynek értelmében a metropoliszban 2050-re a 2005-ös szintről 80 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását. A város tulajdonában lévő 3 ezer jelentősebb épületet energiatakarékos fűtésre, hűtésre és világításra alakítják át. Emellett komposztáló szigetekben is gondolkoznak. De Blasio azt mondta: A klímaváltozás egzisztenciális fenyegetés a New York-iak és az egész világ számára. Most cselekedni erkölcsi kötelesség.

Klímatüntetés New York 2014 09 21 peoplesclimate.orgHasonló nagyságú, több tízezres klímaváltozás elleni tüntetést utoljára 2009-ben Koppenhágában tartottak.

Tegnap a  People’s Climate March elnevezésű rendezvényhez több városban is demonstrációkat  szerveztek. Ezekről képgaléria és beszámolók itt >>>

Berlinben most mintegy tízezren voltak. A résztvevők szigorú éghajlatvédelmi szabályokat, teljes energetikai fordulatot, a kizárólag környezetbarát, megújuló forrásokra alapozó energiatermelési rendszer kiépítését követelték.

Londonban negyvenezren tüntettek. A megmozduláson részt vett többek között Emma Thompson színésznő és Peter Gabriel zeneszerző, énekes.

Párizsban a rendőrség szerint ötezren vonultak fel, a melbourne-i demonstráción pedig a The Age című ausztrál lap értesülései szerint mintegy harmincezren vettek részt.

Budapesten körülbelül kétszázan lehettek. A Parlament előtt, a Kossuth Lajos téren mások mellett beszédet mondott Lányi András író, ökopolitikus, Mika János éghajlatkutató és Faragó Tibor egyetemi tanár, Magyarország korábbi klímatárgyalója. A javarészt fiatalokból álló demonstrálók ezután az Oktogonhoz vonultak, ahol az autómentes napi programok zajlottak. (MTI)

Klímavédő lett a riói Jézus

Klímavédő lett a riói Jézus

Ma találkoznak a világ vezetői az ENSZ klímakonferencián, megbeszélendő, hogy hogyan lassítsák a globális felmelegedés folyamatát. Ban Ki-moon egységes fellépésre hívja az országokat, a téma fontosságát azonban nem minden vezető veszi komolyan. Brazíliában fényjátékkal hívták fel a figyelmet a klímaváltozással kapcsolatos gondolkodás megváltoztatására. Tovább >>>

Kapcsolódó anyagok:

New York komposztáló szigetekben gondolkozik

Klímavédő lett a riói Jézus

Jókedvű tekerés

Vészesen fogy az Északi-sark jege

Top akkutelep segíti a megújulókat

Japán első atomenergia nélküli éve

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás