Hirdetés

Már nem 15, hanem 30 évre javasolja titkosítani a kormány a Paks II. beruházást – az erről szóló módosító indítványt néhány órával azelőtt küldték csak szét, hogy ma reggel az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága tárgyalná az atomerőmű kapacitásbővítéséről szóló törvényjavaslatot. Az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának kormánypárti többsége ma rábólintott!!!

A Paks II. megépítéséről szóló törvény lesz az első napirendi pontja az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága ma reggel 9 órakor kezdődő ülésének. Az atomerőmű bővítéséről szóló javaslat bizottsági vitája az orosz részvétel és környezetvédelmi szempontok miatt eddig is parázsnak ígérkezett, de most még izgalmasabb lehet.  A kormány ugyanis az utolsó pillanatban módosító indítványt küldött szét tegnap este a törvényjavaslathoz. A tegnap (csütörtök) este 8 óra után megküldött változtatás ráadásul nem kevesebbet javasol, minthogy a beruházás részleteinek az ellenzék által eddig is vitatott 15 éves titkosítását emeljék fel a duplájára, vagyis 30 évre – értesült bizottsági forrásból az Origo.

Már a 15 év is sok volt

Ez azt jelenti, hogy a kormány szándéka szerint a Paks II. beruházással kapcsolatban nemhogy 15 évig, hanem 30 évig nem lehetne közérdekű adatként megismerni az előkészítő dokumentumokat. Pedig a 15 éves titkosítási moratóriumot is bírálták – a Fidesz soraiban is. Bencsik János, a második Orbán-kormány volt energiaügyi államtitkára szerint például a közpénzből épült beruházásnál az állampolgároknak joga van bizonyos információkhoz hozzáférni.

Az origo korábban megírta, hogy a magyarok többsége elutasítja a paksi beruházást. Beszámolt arról is, hogy a beruházás mellett és ellen egyaránt felsorakoztathatóak érvek.

FRISSÍTÉS: 
Harminc évig nem lenne megismerhető közérdekű adatként a paksi erőmű bővítésével kapcsolatos üzleti és műszaki adatok egy része egy módosítás értelmében, amelyet éles vita után, mai ülésén fogadott el az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának kormánypárti többsége az atomerőmű-beruházással kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló előterjesztéshez.
RÉSZLETEK >>>
 


Eközben a világ elsuhan mellettünk:
 

Borítékolható a paksi atomár versenyképtelensége 

Borítékolható a paksi atomár versenyképtelensége

Bámulatos tempóban csökken a napenergia költsége. 2005-ben egy kWh-nyi napenergia ára Németországban 40 eurocent volt, 2014-re ez 9 eurocentre esett. Ugyanez atomerőműben termelve akár 11 eurocent is lehet, míg a legolcsóbbnak tartott gáz és szénerőművek 5-10 centért termelnek ennyi áramot.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás