Hirdetés

Alig-alig fizet az állam azoknak, akik a több mint két éve indult pályázaton ingyen napelemet nyertek. Emiatt sok helyen félbe kellett szakítani a munkát, 12 pontban kér megoldást a szakmai szövetség. – írta a hvg.hu.

A 2021-ben indult napelemes pályázat körüli anomáliákra most a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) hívta fel újból a figyelmet. Arról van szó, az állam még egyik nyertes pályázónak sem utalta át a teljes, megítélt támogatást, csak valamennyi előleget. Több mint 35 ezer nyertes pályázatról tudnak, valamivel több mint 20 ezer kapott kisebb összegeket, elosztva 36 milliárd forintot, miközben a teljes megítélt összeg 123,6 milliárd.

Ez a probléma most azért vált aktuálissá ismét, mert újként kiírtak egy pályázatot, amelyről kiderült, hogy a korábbi pályázat második ütemének átcímkézett forrásaira hirdetik meg. Ezzel az MNNSZ-nek az a gondja, hogy az állam most ugyanazoktól a kivitelezőktől várja el, hogy kockáztassák a pénzüket, akik még a korábbi pályázatokból sem kapták meg, ami megilleti őket. A szövetség szinte mindegyik tagvállalata bajban van, több milliárd a kintlévőségük, sokan csődbe mentek.

A szövetség most 12 pontban követeli a helyzet megoldását.

Az első pont a napelempályázatok (kivitelezőinek) azonnali kifizetését sürgeti, a többi azt, hogy például legyen kiszámítható a jogszabályi környezet, folyjon egyeztetés a szövetséggel, jöjjenek létre energiaközösségek, kapjanak engedélyt a kereskedelmi célú naperőművek. Tovább a HVG.hu-ra

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás