Hirdetés

A Renewables magazin érdekes ábrákkal tűzdelt anyagot tett közzé a minap. Lehozta a világ egy főre jutó napenergia és szélenergia potenciálja alapján generált országlista-adatokat. Magyarország fel se fér ezekre az ábrákra.

Ez alapján az egyből szembetűnő, hogy nem Németország áll a napenergia potenciál lista élén, hanem Liechteinstein. A különbség nem nagy: 8 Watt fejenként. Őket az olaszok követik, majd Belgium a Vatikán, a görögök,majd San Marino. A felsorolt országokban mindenhol több mint 220 Watt/fő a mutatószám, ami azt jelenti, hogy ezekben az orsázgokban minden egyes lakosra lényegében jut legalább egy, kereskedelmi forgalomban lévő napcella (a Magyarországon kapható napcellák általában 250-255 Wp teljesítményűek), ebből eredően egy négytagú család már valószínűleg maga termeli meg a saját áramszükségletét.  

Fotó: SolarSuperState

Ami a szelet illeti, az egy főre jutó kapacitás rangsorát Dánia vezeti, 852 Watt/fő értékkel. Ez azt jelenti, hogy az 5,6 millió lakosú országban mostanra mintegy 4,5 GW szélpotenciál üzemel. Nagy Britanniát viszont valamiért nem írták bele a listába, holott a 64 millió lakóra bő 13 GW szélteljesítmény jut jelenleg (jól lehet, a legnagyobb potenciállal már ők rendelkeznek Európában) – és így a UK feliratnak Németoszág és Írország körül kellene szerepelnie.

Az ábrákon hiába is keresnék Magyarországot, mivel a legkisebb értékek töredékét sem tudjuk jelenleg teljesíteni. Napenergia potenciálunk gyakorlatilag nincs, és a szélenergia hasznosításában is igen rosszul állunk. Azt, hogy mekkora ma a távolságunk a világ élmenőihez képest, érzékelteti, hogy ha a dán szélteljesítményt a magyarországi lakókra vonatkoztatnánk, akkor úgy lehetnénk velük egy szinten, ha a jelenelgi, 0,329 GW országos összkapacitás helyett mintegy 8,5 GW szélenergia teljesítmény volna a hazai rendszerbe építve. Ez önmagában több mint négyszerese a jelenlegi paksi nukleáris potenciálnak. 
 

Fotó: SolarSuperState

A különbségek – és a mi elmaradottságunk – akkor is elképesztő, ha a cikk írója az ábrákhoz azt is hozzáfűzi: azok a reális összevethetőséget nem teszik lehetővé, mert "az egy főre jutó rangsor nem éppen a legjobb mérőszám". Azért nem, mert nem mutajta meg például, hogy az amerikaiak a többszörösét fogyasztják el annak is, mint amit a németek. Így pedig az USA jóval előkelőbb helyen szerepel, mint amit a megújuló energia felhasználásával kapcsolatos lépések alapján megérdemelne- írta a hvg.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás