Hirdetés

A Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer Ürgemonitorozó Programja közel 25 éve követi nyomon ennek a fokozottan védett kisemlősnek az országos állomány változásait. A szakemberek minden év áprilisában szabványos ürgelyuk-számolási módszerrel becslik meg, hogy az előző évekhez képest hogyan változik az ürgeállomány Magyarországon. A feladat azért nem egyszerű, mert ilyenkor kb. egy hét áll rendelkezésre arra, hogy ezt a tevékenységet országszerte elvégezzék, ugyanis csak ebben az esetben lesznek összehasonlíthatóak az adatok.

Most egy egyszerű mobiltelefonos alkalmazás lehetővé teszi, hogy ebbe a felelősségteljes munkába bárki, előképzettség nélkül be tudjon kapcsolódni! Amennyiben szeretnénk bekapcsolódni az Országos Ürgelajstrom idei akciójába, nem kell mást tennünk, mint április 20-28. között, az urgelajstrom.hu oldalon regisztrálnunk, kiválasztanunk egy listából a számunkra legkényelmesebben elérhető ürgés területe(ke)t és letöltenünk Android rendszerű mobiltelefonunkra egy ingyenes alkalmazást.
Az alkalmazást elindítva pontról pontra segít bennünket az egész felmérési folyamatot megvalósítani, a helyszínre navigálástól kezdve, a becslő utakon történő mozgáson, az ürgelyukak rögzítésén át az adatok beküldéséig, mindenben. Az egész folyamat a kiválasztott területen nem igényel több időt és energiát tőlünk, mint egy órányi könnyű sétát és némi odafigyelést. Az alkalmazás használatát egy rövid videóban előre is megnézhetjük

Az eddigi eredmények alapján sajnos az ürgék helyzete koránt sem mondható rózsásnak. Elsősorban az élőhelyeik zsugorodása és a külterjes legeltetés visszaszorulása miatt számuk folyamatosan csökken, bár talán az utóbbi évek intenzív természetvédelmi erőfeszítéseinek köszönhetően ez a csökkenés megtorpanni látszik. Ennek ellenére nem dőlhetünk hátra, hiszen ökológiai rendszerében kulcsszerepet betöltő kisemlősünk kolóniái olyan nagymértékben elszigeteltek egymástól, hogy a természetes átjárás már egyáltalán nem lehetséges. Ez azért is nagyon veszélyes, mert amennyiben egy-egy kolónia bármilyen okból (megfelelő területkezelés hiánya, szélsőségesen kedvezőtlen időjárási tényezők, betegségek stb.) meggyengül, netán kipusztul, akkor nincs esély a környező kolóniákból a bevándorlással történő spontán állományerősödésre. Így ezt a feladatot nekünk embereknek kell jó tervezett áttelepítési akciókkal átvennünk.

Mivel az ürge csak a rövidfüvű legelőkön, kaszálókon érzi jól magát, amelyet a vadon legelő, nagytermetű pusztai patás állatok teljes hiánya miatt már szintén emberi beavatkozással, extenzív legeltetéssel, esetleg megfelelően rendszeres kaszálással lehet csak fenntartani.

A megőrzéshez, védelemhez elengedhetetlen a megfelelő ismeret, így a monitorozó tevékenység ebben az esetben (is) rendkívüli jelentőséggel bír. Az Ürgelajstrom akciója egy izgalmas és kellemes kikapcsolódás lehet egy önkéntesnek, elengedhetetlen adatforrása a természetvédelmi szakembereknek és akár a fennmaradását jelentheti egyes ürgeállományoknak! Önkéntesek, csatlakozzatok!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás