Hirdetés

Több mint 5 év folyamatos tájékoztatás, szemléletformálás és tartalomkészítés (plusz egyéb, “motorháztető alatti”, a nagy nyilvánosságnak kevésbé látványos, de mégis fontos munkák) után nem szégyelljük kimondani, hogy bizony elfáradtunk. Elmondjuk, hogy mi fog történni ezután a platformmal és mi nem.

Az áprilisi ötéves évforduló kapcsán már tartottunk egy seregszemlét az elért eredményekről. Legtöbben a közel 450 cikkünkből, azok médiaátvételeiből vagy a közösségi média jelenlétünkből ismernek minket, ebből következtetnek arra, hogy mit csináltunk az elmúlt bő 5 évben.

Ami nem látszik, azok a reggel 7 órás élő rádiós interjúk – munka előtt, hisz a szerkesztőség állandó tagjai és a szerzők döntő többségükben valamilyen teljes- vagy félállás (valamint család) mellett dolgoztak azon, hogy tudományosan megalapozott, de közérthető információkkal lássák el a magyar társadalmat. Nem látszik az, hogy egy 5-10 perces tévés felvétel “bruttó munkaideje” akár 2-3 órát is kitett (a város szélein található stúdiókba való oda-vissza utazás stb). Hosszabb felvételeknél ez még több időt vehetett igénybe. A lakóhelytől távol eső rendezvények, programok elvállalása, ami fél-egy napos elfoglaltságot jelentett.

Az sem volt látható, hogy a segítségünkkel készült klímaváltozással foglalkozó egyetemi kurzus, hogy stratégiákat, jelentéseket és szakmai dokumentumokat véleményeztünk, podcastokban és videókban szerepeltünk, ismeretterjesztő magazinba írtunk anyagokat, workshopokat tartottunk és kerekasztal beszélgetéseken vettünk részt, szakmai háttérrel támogattunk környezetvédelmi adománygyűjtést, fotós és egyéb projekteknek adtunk háttéranyagokat és tanácsot, iskolákba mentünk előadni, kiállítást vezettünk, könyveket lektoráltunk. A sort hosszasan tudnánk folytatni.

Ezeket nem panaszkodásképp, ellenkelőzeg, jóleső érzéssel sőt büszkén írjuk le, mert erre vállalkoztunk, aminek tehetségünk, erőforrásaink és energiánk szerint igyekeztünk megfelelni. Azonban aki nem csinálja ezt 5 évig, az nem tudja, hogy ez az állandó jelenlét (hisz nem egy eltévedt jegesmedve hozta a karácsonyi tartalmat, ahogy nyári szünidő sem létezett nálunk) mit követel és valóban mennyi munka van mögötte.

Egészen biztos, hogy még többet el tudtunk volna érni, és hogy a működésünk nem volt hibáktól mentes, de jelenleg eddig tudtunk eljutni és most egyöntetűen azt gondoljuk, hogy ideje megállnunk, mert elfáradtunk.

Ami nem lesz

  • Nem szűnik meg az oldal, az összes eddig elkészített cikk és tartalom olvasható marad mindenki számára, nem kerül fizetőfal mögé.
  • Az állandó szerkesztőségi csapatból nem megy “senki sehova”, azaz a saját szakterületén és munkájában mindenki végzi továbbra is azt az értékteremtő, tudományos tevékenységet, mint eddig.
  • A Másfélfok, mint márka, nem szűnik meg, a masfelfok.hu tartalmai nem öröklődnek át máshova. Ha bármilyen hasonló kezdeményezés történne más felületen, az tőlünk független.
  • Nem leszünk “Két fok”, továbbra is másfél fok a cél a kutatók álláspontja és a nemzetközi megállapodások szerint is. Ezt le kellett szögeznünk, hiszen cinikus névváltoztatási viccek remek táptalaja volt, hogy “hisz már úgysem tartható a 1,5 Celsius-fokos cél”, itt az ideje váltani. Nem gondoljuk úgy, hogy érdemes vagy bölcs volna lemondani a Párizsi Megállapodásban rögzített klímacélokról (és nem azért állunk most le, mert ne tartanánk fontosnak az e felé való törekvést), még akkor sem, ha ideiglenesen vagy tartósan túllövünk rajta, mivel az egy iránytű, egy igazodási pont egy tudományosan megalapozott, biztonságosabb jövőkép felé. El tudjuk képzelni mennyire “ambiciózusan” cselekednének az országok, vállalatok és magánemberek, ha 2,5 Celsius-fokra lenne emelve ez a cél, azt sugallva, hogy az is “rendben van”? (Spoiler: Egyáltalán nem lenne rendben, sőt borzalmasan távol kerülnénk attól, ahova tartanunk kellene.)

Ami lesz/várható

  • Megszűnik az állandó és heti rendszerességű tartalomkészítés. Ezt már az elmúlt másfél hónapban is tapasztalhattátok, ami nem jelenti azt, hogy egyáltalán ne lehetnének vagy nem lesznek cikkek; csak az állandó jellegű tartalomkészítés áll le.
  • Kevesebb aktivitással találkozhattok a közösségi média felületeinken.
  • A jövőben az állandó és folyamatos tartalomkészítési munka helyett inkább az eseti együttműködés valószínű más szervezetekkel, projektekkel.
  • A korábban pro bono vállalt munkák számát – reméljük mindenki számára érthető okokból – minimálisra kell, hogy szorítsuk.

Nem kizárt, hogy visszatér majd egyszer a Másfélfok állandó tartalomkészítési oldala is, de ennek a feltételei most sokszorosan nem adottak. Ahogy ennek az ellenkezője, a teljes és végleges leállás sincs kizárva. Ezt majd az idő eldönti.

Köszönjük a figyelmet és a támogatást, és bátran olvassátok a jövőben is eddigi (és várható) tartalmainkat, ha tudományosan megalapozott, hiteles tájékozódási pontot, valamint megoldásokat kerestek a klímaváltozás útvesztőjében.

másfélfok állandó szerkesztőség: Kis Anna, Lehoczky Annamária, Pieczka Ildikó, Szabó Amanda Imola, Vigh Péter

Kreatív és közösségi média csapat: Allaga-Zsebeházi Tamás (2021-2023, Facebook), Lamm Lenke (2021-2024, illusztráció), Pálfi Nándor (2020-2024, Instagram + külön köszönet Bauer Dorkának, aki segített elindítani az Insta csatornánkat és kezelte azt a kezdetekben)

Itt a greenfon februárban indult, és novemberig tart az a támogatásból készülő ZÖLD HÉT podcastsorozat, melynek havi vendége a másfélfok valamelyik szakértője. 
Az adások itt láthatóak, hallgathatóak >>>

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás