Hirdetés

Hurrá…már csak két nap, és Államunk ünneplése okán ismét teledurrogtathatjuk rákkeltő és egyéb egészségkárosító anyagokkal nemzeti kincsünket, a “magyar tengert”, a Balatont valamint a levegőnket.  Nézzünk meg jobban, milyen hatással lesz környezetünkre és a Balatonra az augusztus 20-ai tűzijáték.
A tűzijátékrobbanásához nem mást használnak a gyártók, mint perklórátokat, amik mérgező vegyületek, egyrészt akadályozzák a pajzsmirigyet a növekedést és fejlődést serkentő hormonok termelésében, másrészt rákkeltő hatásuk is van. És ami egyszer felszáll, az le is száll. A tűzijátékokkal pontosan ezt lődözzük a Balatonba, amiben másnap mintha mi sem történt volna lubickol több tízezernyi felnőtt és gyerek.

Kevesen gondolnak bele, de a tűzijáték felrobbanásakor több millió mikroszemcse kerül a levegőbe, ami aztán nemcsak az ünneplő tömeg légutaiba kerülve pusztítja a saját egészségünket, hanem szétterjed gyakorlatilag bárhova, ahova a szél elviszi, így az egészségkárosító mikroszemcsék azokat is utolérik, akik nem tartózkodnak a fellövés helyszínén.

A csodaszép színes tűzijáték olyan anyagoktól lesz színes, mint a lítium és a stroncium (piros), az alumínium (fehér) vagy a bárium-nitrát (zöld). Ezek sem épp környezetbarát anyagok, és akkor a keletkező szén-dioxidról még nem is beszéltünk

Végül pedig egy korántsem elhanyagolható tény, hogy nézzük meg milyen hatással van a tűzijáték során keletkező hatalmas fényáradat, robbanás az élővilágra. És itt ne csak a kutyákra gondoljunk, hanem arra a több tízezer madárra, kisállatra, amik jó eséllyel sokkot kapnak, és rémületükben, ha tehetik pár napra el is menekülnek a megszokott, nyugalmas élőhelyükről

Mi a tanulság?

Attól még, hogy valami szép, még nem biztos, hogy hasznos, és a legkevésbé sem környezetbarát, pláne, hogyha ezzel a saját magunk egészségének ártunk a legtöbbet. A 21. században az ünneplésnek már számos más kulturált, szép és nem mellesleg környezetbarát módszere is lehetne a környezetszennyező tűzijáték helyett

Szerencsére számos településen már alternatív módon ünnepelnek: lézershow, fényfestés, vízfestés, stb. (Például Siófok is.) Ezzel elkerülve a környezetszennyezést és egyébként nem kicsit csökkentve az ünnepi kiadást, hiszen a tűzijáték jóval drágább az alternatív lehetőségekhez képest.

Azonban a legtöbb település még kitart a tűzijáték mellett. Azért ez a fenti hatások figyelembevételével elég elszomorító.

Fontos megjegyezni, a Balaton egy Natura 2000-es természetvédelmi terület, számos védett fajjal. Azok az Önkormányzatok, akik még mindig tűzijátékoznak egy fikarcnyit sem törődnek ezzel a ténnyel, nekik úgy tűnik, nem fontos a Természet, a Balaton védelme.

Nyitókép forrása: https://balaton.hu/

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás