A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: zoldhang.hu

Talán politikai, világnézeti hovatartozástól függetlenül, sokan egyetértek abban, hogy az augusztus 20-ai tűzijáték jelképes. Persze, hogy minek a jelképe, abban már távolról sincs egyetértés. Megítélésem szerint a szűklátókörű korszerűtlenségé. Csillag Gábor véleménycikke a zoldhang.hu -ról.

Környezetszennyezés sok pénzből: a hülyének is megéri!

Tisztázzuk a legelején – ne legyen félreértés. Nem arról van szó, hogy  nemzeti ünnepeinket ne kellene méltó módon megünnepelni. Nem arról van szó, hogy ne lehetne helye népszerű, látványos, közönségszórakoztató eseményeknek. Nem ez a kérdés. A kérdés az, hogy ezek milyenek legyenek!

A tűzijáték ellenzői általában két tényezőt helyeznek kritikájuk középpontjába:

1. a tűzijáték rendkívül környezet és egészségkárosító,
2.  elképesztően drága.

Tanulságos – és ez is “jelképes” – hogy a tűzijátékot évről évre nem úgy rendezik meg, hogy a fentieket bárki megpróbálná cáfolni, érveket és tényeket felhozva, amelyekkel vitatja ezeket az állításokat. Nem. A tűzijátékot évről évre úgy rendezik meg, hogy a megrendelő azt mondja, nem érdekelnek az érvek, nem érdekel, hogy drága, környezetszennyező, egészségkárosító. Akarom, és kész. A jegyzőkönyv kedvéért…

Bár már igen sokan ismerik ezeket a tényeket, de a teljesség kedvéért itt is leírjuk, mivel a helyzet tragikomikusan abszurd. Ha valaki magánemberként szervezni akarna egy rendezvényt, és beírná az engedélykérő dokumentációban a következőket, vajon mi történne…?

„Látványos rendezvény, mely bizonyos negatív hatásokkal jár. A rendezvényen olyan eszközöket használunk, amelyeknek füstje toxikus, irritálja a légutakat, és feltételezhetően rákkeltő. Szennyezi a természetes vizeket. Csapadékkal érintkezve savas esőt eredményez. Emberben és állatban bőrgyulladást és pajzsmirigy-elváltozást okoz. Egyes felhasznált anyagok erősen károsító radioaktív szennyeződést tartalmaznak.”

Nos, erre mondjuk azt, évről évre, hogy: hogyne persze, csináljuk!

De ha ez nem lenne elég, közismert, hogy az ilyen gigatűzijáték elkerülhetetlenül tűzveszélyes, és elképesztő zajszennyeződéssel jár, ami az emberekre nézve is rendkívül káros, de az állatok esetében egyenesen kínzó. Kutyák, macskák szenvednek, madarak akár hosszabb időre megzavarodnak tőle, és még sorolhatnánk…

De kit érdekel: csináljuk!

Nem azt mondjuk, hogy jaj nem, ez nem is így van. Azt mondjuk, hogy nem érdekel, ez van: csináljuk!

Megint fordítva ülünk a lovon

Bordeaux, Dublin, Edinburgh, Las Vegas, Prága, Shanghai, Sydney… csak néhány azon több tucat város közül, ahol valamilyen környezetkímélőbb megoldásra álltak át a tűzijáték helyett. Akad, ahol drónshow van, vagy lézerjáték, vagy más innovatív megoldás. Tehát nem arról van szó, hogy ne ünnepelnének, csak másként ünnepelnek – költséghatékonyabban, fenntarthatóbban, környezetkímélőbben, egészségesebben. Miközben világszerte – teljesen érthető okoknál fogva –épp „leszoknak” a tűzijátékokról, mi azt hirdetjük, hogy megtartjuk „Európa legnagyobb tűzijátékát”. Ami jól mutatja, teljesen fordítva ülünk a lovon. Ez amúgy sajnos tendencia Magyarországon, az akkugyáraktó a szélenergia korlátozásán á a környezetvédelmi ellenőrzés leépítéséig. Amíg a világ haladóbb részében az egyik irányba mennek (a fenntarthatóságot erősítik), addig mi épp az ellenkezője felé.  

Költségek? Határ a csillagos ég!

A másik fő probléma, a költség, és főként az ár-érték arány, mondhatni aránytalanság. Mindenféle populizmus nélkül elmondható, hogy elég nehéz jóérzéssel gondolni arra, hogy egy olyan országban, ahol nap mint nap egyre fullasztóbb a nyomor és a kilátástalanság, augusztus 20. alkalmából milliárdokat tapsol el a kormány egy félórás rendezvényre (Az egész augusztus 20. ünnepségsorozat körülbelül 15 milliárdba kerül, ami annyi, mint egy kisebb város éves költségvetése.) Tényleg banánköztársaságra emlékeztető ez a rongyrázás. Egyre több gazdasági, szociális mutatóban Európa sereghajtói vagyunk, de bezzeg a tűzijáték nálunk a legnagyobb… Folyamatosan nyílik az olló a mindenben kivételezett szűk elit és a létminimum alatt élő tömegek között, de bezzeg a tűzijáték Magyarországon a legnagyobb… Romokban az egészségügy és szociális ellátó rendszer, de bezzeg a tűzijáték nálunk a legnagyobb… Önmagáért beszél. 

Így hát igaz, az augusztus 20-ai tűzijáték valóban jelkép. Hogy minek a jelképe, az már más kérdés…

Kapcsolódó anyagok:

A benzinkutak segítenek megtalálni az elveszett ebeket

A klímára és az egészségünkre is káros az értelmetlen tűzijáték

Az Orbán kormány operatív törzsétől Sztálin meteorológusáig

Csendes szilveszter Tatán – az összefogás és a közös akarat állatvédelmi sikert hozott

Elüldözték a tatai vadludakat a felelőtlen petárdázók

Előzzük meg a kutyapánikot az értelmetlen augusztus 20-i tűzijáték idején

Környezetszennyező tűzijáték helyett korszerű fénytechnikai eszközökkel is elérhető lenne ugyanaz a látvány

Le az értelmetlen tűzijátékkal – a Balatonnál is

Madarak millióit zavarja fel a szilveszteri tűzijáték

Magyarország születésnapját egy kiadós környezetszennyezéssel ünnepeltük

Országszerte már 151 Mol töltőállomáson elérhetők az ingyenes mikrochip-leolvasók

Örömszerzés – Főnök! Petárda?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás