Hirdetés
Forrás: 444.hu

Lázár János bejelentette, hogy miután a kormány „stratégiai célként határozta meg, hogy minden megyei jogú városba 2×2 sávos gyorsforgalmi úton lehessen eljutni”, mára „csak 3 ilyen város maradt, és most Esztergomon van a sor”. Nagy biznisz lehet ez is a NER-haveroknak.

Az építési és közlekedési miniszter azt írja: „Az M100-as, amely az M1-es autópályát kötné össze 32,3 kilométer hosszon Esztergommal a legkomplexebb az összes hasonló projekt közül. Az útépítés nehézségét és magas költségeit mindennél jobban szemlélteti, hogy Magyarországon ritkán szükséges műszaki megoldásokra, így 3 alagútra és több völgyhídra is szükség lesz a kivitelezés során. A mai napon ennek a projektnek a részleteit néztük át az érintett térségek országgyűlési képviselőivel.”

VG azt írja, 10-es úton reggel a dugó Budapest felé jellemzően már Solymártól áll, bár a 2-es vasútvonal is itt fut, amit nemrég modernizáltak, és csak új Stadler szerelvények járnak rajta. De nemcsak az ingázókról van szó, hanem a teherforgalom is óriási, ráadásul a 40 tonnás kamionok olyan kistelepüléseken mennek át, mint Piliscsaba, Pilisjászfalu, Páty vagy Perbál. A gyorsforgalmi utak ezeket a sűrűn lakott falvakat és városokat mentesítenék.

M100-as autópálya térképe Fotó Lázár János Facebook

Néhány éve az egész beruházást 350 milliárd forintra becsülték. 2021-ben még úgy számoltak, hogy 2052-re lehet kész teljesen az M10-es gyorsforgalmi út. Aztán az év végén úgy tűnt, sínen van a kivitelezés, kihirdették a nyertes vállalkozót, de kitört az orosz–ukrán háború, és a rossz gazdasági helyzet miatt a kormány beruházási stopot hirdetett, így az M100-as projektet is felfüggesztették.

A közlekedési miniszterrel (lásd nyitókép) Vitályos Eszter, Erős Gábor és Tessely Zoltán fideszes képviselők mellett tárgyaló Menczer Tamás, Pest megye 2-es választókerületének fideszes országgyűlési képviselője azt írta, Lázár megígérte, hogy az M100-as autóút kivitelezésére még az idén feltételes közbeszerzési eljárást írnak ki, és elkezdik a 10-es számú főutat tehermentesítő elkerülő út, az M10-es (Budapest–Kesztölc közötti szakasz, kétszer két sávos) gyorsforgalmi út tervezését is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás