Hirdetés

Itt a várva várt 2016-os lakossági napelem pályázat – Az Otthon Melege Program “Családi házak energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatása” alprogramjában végre lehetőség nyílik vissza nem térítendő támogatáshoz jutni, ha valaki napelemes rendszer telepítésével szeretné a környezetet és a pénztárcáját kímélni. A Magyar Energiahatékonysági Intézet szerint az Otthon Melege az adminisztráció foglya.

Egy napelemes rendszer jó befektetés akkor is, ha csak a pénzügyi szempontok alapján ítéljük meg. Ha hozzávesszük a környezetvédelmi és egyéb szempontokat, akkor a mérleg még pozitívabb. DE így is sokan vártak a lakossági napelem pályázatra, hiszen utoljára 2011-ben volt ilyen. (Akkor mindössze egy hétvége alatt volt nyitva a lehetőség, utána a keret kimerülése miatt bezárták.)

A leglényegesebb tudnivalók:
– A támogatási keretösszeg ötmilliárd forint
–  Pályázatot benyújtani 2016. július 01. napjától a forrás kimerüléséig lehetséges
– A támogatás vissza nem térítendő
– A támogatást főbb feltételei:
— hagyományos technológiával épült
— 1995. december 31. napjáig kiadott építési engedéllyel rendelkező
— egylakásos
— legfeljebb 135 m2 fűtött alapterülettel rendelkező
— a pályázatot benyújtó magánszemély tulajdonában álló lakott családi házakra vehető igénybe
— Az elszámolható költségek 40-55%-ára igényelhető vissza nem térítendő támogatás, a megvalósítandó fejlesztés komplexitásától függően.
Például:
— (csak) napelemes rendszer telepítése esetén a támogatás 40%, de legfeljebb 1.250.000,- Ft
— napelem + hőszigetelés esetén 50%, de legfeljebb 2.000.000,- Ft
 

Lásd még:  Családi házak felújításával folytatódik az Otthon Melege Program

   A részletes pályázati kiírást itt találja  


Az Otthon Melege az adminisztráció foglya

Idén áprilisban folytatódik a 2014-ben indított Otthon Melege Program. Fontossága kiemelkedő, hiszen a lakásuk rezsicsökkentését felújítással is elősegíteni tervező 2,5 millió magyar ember számára ez jelenti az egyetlen olyan vissza nem térítendő forrást, melyet otthonaik energiahatékonyságának javítására fordíthatnak. A Magyar Energiahatékonysági Intézet partnerei közreműködésével összegyűjtötte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által még 2015 februárjában meghirdetett és menet közben elbírált Otthon Melege Program társasházi energiahatékonysági alprogramjának tapasztalatait. Arra kerestük a választ, hogy mi segítette vagy nehezítette a pályázatok előkészítését és beadását, a szerződések megkötését.

A MEHI – amellett, hogy komoly előre lépésnek tekintette a pályázat megjelenését, és bizakodva várja a program folytatását is – elengedhetetlennek tartja, hogy a kiírás tapasztalataiból levonásra kerüljenek a szükséges következtetések és beépülhessenek a következő pályázatokba, legyen szó társasházakról vagy családi házakról. Különösen fontos ez annak a napokban megjelent Kormányhatározatnak a tükrében is, mely hivatalosan is elindítja a KEHOP [
1153/2016. (III.25.) a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program módosításáról]
módosítását, előre vetítve a Kormány azon szándékát, miszerint uniós forrásokból vissza nem térítendő támogatást a magyar otthonok rezsicsökkentő felújítására nem juttat majd.

Pozitívum: elektronikus beadás, kitöltő minták

A visszacsatolások alapján pozitívnak értékelték a szakemberek az elektronikus beadást, az előre kidolgozott mellékletmintákat, a beadást megkönnyítő kitöltő mintákat. A pozitívumok mellett azonban a programmal szembeni szakértői kritika erősebbnek bizonyult. Esélye csak az előzetesen előkészített pályázatoknak volt Azok a társasházak tudták a pályázati dokumentációt összeállítani és időben beadni, melyek a pályázattól függetlenül legalább 4-6 hónappal korábban elkezdték az előkészületeket. Ehhez energetikai tanúsítványt és felújítási koncepciót kellett készíteni, mely az előre tervezés mellett a lakóközösségek számára anyagi megterhelést is jelent, így ezt kevés közösség tudja vállalni. Előkészítés hiányában a felújítani vágyó társasházak pályázati folyamat közben való lemorzsolódása 90 százalék feletti volt.

Eredményes pályázathoz már korábban elvégzett felújítás és önkormányzati támogatás is kellett

Sikeresen azok a lakóközösségek pályázhattak, ahol volt elegendő megtakarítás (önerő) és korábban elvégeztek legalább egy-két energia-takarékossági felújítási munkanemet. Nyertes pályázathoz fontosnak bizonyult még egyes önkormányzatok plusz anyagi támogatása valamint külső szakemberek segítsége is.

Még az 50 százalékos vissza nem térítendő támogatás is kevés

A rezsicsökkentés ismert hatása, hogy meghosszabbítja az energiahatékonysági fejlesztések megtérülési idejét. Gyakran még az 50 százalékos pénzügyi támogatás is kevés volt a családoknak az elvárt műszaki-energetikai szint költségvonzatának teljesítéséhez. A családi megtakarítások hiánya miatt a támogatások hatékony optimuma a 66-75 százalék között lenne. A lakók hiteltörlesztési korlátait jelentősen megterheli a projekt menedzsment, a pályázatírás, és a külső műszaki ellenőrzés költsége, melyek nem elszámolható költségek a megvalósítása során. Nagyon komoly felső korlátot jelent a lakóközösségek számára a hitelek havi törlesztőrészlete is: jellemzően ez 8-10 ezer forint között mozog, de sehol sem haladja meg a 20 ezer forintot.

Aránytalanság a pályázati ciklusban

Nagy volt aránytalanság a pályázási folyamatban az egyes mérföldkövek között. Ha a pályázati útmutató megjelenése és a pályázati döntés megszületése közötti időtávot vesszük alapul, akkor előkészítésre 66 nap, a bírálatra 215 nap, szerződéskötésre 120 nap állt rendelkezésre, míg a kivitelezést 120-180 nap alatt el kell végezni.

Az egész folyamatban a legtöbb időt a pályázat bírálata és a támogatási döntés teszi ki
– dacára az elektronikus beadásnak és az informatikai támogatásba beépített ellenőrző mechanizmusoknak „A magyarok átlagosan összkiadásuk több mint negyedét fordítják még mindig lakásfenntartásra és az energiaszámlák kiegyenlítésére. A rezsicsökkentő felújítások egyik legnagyobb gátját nem az igény, hanem a forrás hiánya jelenti. A családoknak nincs jelentős megtakarítása. Arra várnak, hogy energiazabáló otthonaikat állami, vissza nem térítendő támogatásokra alapuló, kiszámítható program keretében tudják takarékossá és élhetőbbé tenni.

Az Otthon Melege Program tavaly például a pályázati keret megnyitása után két régióban alig 1-2 napon belül kimerült. Az energiahatékonyság ösztönzése közérdek. Elengedhetetlen ezért az állam hathatós szerepvállalása, széles körű, vissza nem térítendő támogatásokkal is kombinált programok formájában.” – mondta Szalai Gabriella, a MEHI munkatársa. A részletes észrevételek és javaslatok – melyet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is kézhez kapott – a MEHI honlapján olvashatók.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás