Hirdetés
greenfo/MTI

Brit botanikusok ma közzétett jelentése szerint a növényfajok 21 százalékát kipusztulás fenyegeti a klímaváltozás, az élőhelyeik elvesztése, különböző betegségek és az invazív fajok fenyegetése miatt.

Kutatók becslései szerint mintegy 390.900 növényről tud a tudományos közösség. Az új számadatok a Királyi Botanikus Kertek jelentésén alapulnak, amely a globális flóra első ilyen jellegű kiértékelése. A tanulmány arra is fényt derített, hogy 2015-ben mintegy 2034 új növényfajt regisztráltak. Emellett figyelmeztet, hogy a növények 21 százalékát kipusztulás fenyegeti olyan tényezők miatt, mint klímaváltozás, élőhelyvesztés, betegségek és behatoló fajok.

A világ növényeinek helyzete című jelentést a Kew Gardens botanikusai készítették. A nyolcvanoldalas tanulmány adatbázis és globális referenciapont szerepét kívánja betölteni, mivel szeretnék évente publikálni, ezáltal lehetővé tenni az összehasonlításokat a növények megőrzése érdekében. A kutatásban több mint 80 szakember vett részt. A szerzők szerint óriási előrelépés, hogy sikerült egy olvasható verzióba összeszedni a meglévő tudást, és így eljuttatni a növények fontosságáról szóló üzenetet a szélesebb közönségnek.

A feladat igazi kihívás.

A szövetes vagy más néven magasabb rendű növényekből több mint 391 ezer fajt dokumentáltak világszerte. Ráadásul szerintük ezek csak a jéghegy csúcsát reprezentálják, rengeteg faj vár felfedezésre. Évente körülbelül 2000 újat fel is fedeznek, főképpen Ausztráliában, Brazíliában vagy Kínában. A Kew Gardens szerint mintegy 17 ezer 810 fajt az egészségügyben, 5538-at élelmiszerként, 3649-et állati takarmányként használnak. Többek között ezért is fontos megőrzésük. A kutatók viszont úgy vélik, esetükben a figyelemfelkeltés komplikáltabb, mint amikor az afrikai elefántokat, bengáli tigriseket vagy trópusi esőerdőket fenyegető veszélyekről beszélnek.

A növényvilágot sújtó veszélyek legtöbbje a gazdálkodásból származik, emellett az épületek terjeszkedése, a betegségek és rovarirtó szerek is pusztítják őket, a klímaváltozás jelenleg marginális szerepet tölt be mindebben. Külön kiemelték az invazív fajok szerepét, amelyek elősegítik az őshonos fajok pusztulását. Eddig mintegy 4979 ilyen tájidegen fajt dokumentáltak világszerte. A szakértők viszont hangsúlyozzák, hogy akár 2030-ig is eltarthat, mire a klímaváltozás hatását ténylegesen szemügyre lehet venni. A legtöbb érintett növénycsoportnál 10-30 év, mire a következő generáció virágzásnak indul és pollent termel – írják.

A korábbi tanulmányok becslései szerint a világ növényfajainak 10 százalékát fenyegeti kipusztulás, mások még riasztóbb számot (62 százalék) tartanak valószínűnek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás