Hirdetés

A legnagyobb norvég bank, a DNB bejelentette, eladta érdekeltségeit a Dakota Access olajvezeték megépítésének projektjében. Korábban a Greenpeace norvégiai szervezete és más környezetvédő csoportok 120 ezer aláírást gyűjtöttek össze, amelyben kérik, a DNB és más pénzintézetek vonják vissza pénzügyi támogatásukat a befektetésből.

A legnagyobb norvég bank, a DNB bejelentette, eladta érdekeltségeit a Dakota Access olajvezeték megépítésének projektjében. Korábban a Greenpeace norvégiai szervezete és más környezetvédő csoportok 120 ezer aláírást gyűjtöttek össze, amelyben kérik, a DNB és más pénzintézetek vonják vissza pénzügyi támogatásukat a befektetésből. A DNB nemrég azt is bejelentette, megfontolja, hogy visszavonja-e a hitelt, amit a befektetésnek nyújtott, és amelynek összege a befektetés értékének 10%-át teszi ki.

Nagyszerű, hogy a bank eladta érdekeltségét a vitatott olajvezeték-projektben, ez tiszta jelzés arra, hogy fontos, amikor az emberek felemelik a szavukat az igazságtalanságok ellen – kommentálta az Aftenposten hírét Martin Norman, a Greenpeace norvégiai fenntartható fejlődésért felelős kampánymenedzsere, hozzátéve: most azt várják, hogy a bank vonja vissza a hitelt, amit a projektnek nyújtott. A Greenpeace amerikai szervezetének szóvivője, Lilian Molina szerint minden pénzintézetnek gyorsan tudatosítania kellene, hogy ennek a projektnek a finanszírozása toxikus, és a legokosabb kivonulni belőle, miután az emberek növekvő számban mondanak le azoknak a bankoknak a szolgáltatásairól, amelyek hozzájárulnak a környezetromboláshoz, és nem törődnek az őslakos közösségek jogaival. A Citigroup, TD Securities, Wells Fargo, SunTrust és más bankok, amelyek még mindig támogatják az olajvezeték megépítését, intő jelként kellene értelmessék a norvég bank lépését, és ideje nekik is átállniuk a történelem jó oldalára – tette hozzá.

 

A Standing Rock indiánjai mellett a magyar zöld civilek

A Standing Rock indiánjai mellett a magyar zöld civilek

Az Észak-Dakotában található Standing Rock rezervátum nyolcezer sziú és dakota őslakos otthona. Az itt élő indiánok más törzsekkel és szimpatizánsaikkal együtt április óta tiltakoznak a Dakota Access kőolajvezeték megépítése ellen. Most magyar civil zöldek is szimpatizáltak velük.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás