Hirdetés

Gabona termesztése traktor és más drága gépek nélkül – önellátó családoknak és közösségeknek. Egy háromfős család éves gabonaszükségletét 250 (!) négyzetméteren meg lehet termelni.

 Ez a tapasztalata Nagy Tamásnak – ők a Szeri Ökotanyák Szövetségében (SZÖSZ) már évek óta maguknak sütik a kenyeret saját, vegyszermentes alapanyagból.

Régebbi gabonafajtákat használnak – tönkölyt, tönkét, csupasz zabot. Ezek elnyomják a gyomot, így – kellő tudatosság mellett – gyomtalanításra sincs szükség. A praktikák mind adottak a talaj előkészítésétől a vetésen és az aratáson keresztül a gabona tárolásáig. Ha ehhez hozzákapcsolsz egy 200–300 négyzetméteres biokertet, akkor már tényleg minden élelmiszert meg tudsz termelni magadnak, amire alapszinten szükséged lehet. Így épülnek újra egy egészséges társadalom alapegységei: a kiszolgáltatottságot maguk mögött hagyó, egymással és a többi természeti létezővel harmóniában lévő lokális kisközösségek.

Mire kell figyelni a vetésnél? Hogy függ össze a gabona termesztése a kártevők visszaszorításával? Honnan tudjuk, mikor a legjobb aratni? Hogyan lehet kézzel csépelni? Milyen módszerekkel lehet eggyel nagyobban csinálni, ha több család összeáll, és közös parcellán kezdenek saját használatra kenyérgabonát termeszteni? Minderre választ kaptok Tamás előadásából.

A videót az infocracy.hu készítette.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás