Hirdetés

Sikerült pótszülőket találni annak a vándorsólyom fiókának, amely mentett tojásból kelt ki április 29-én a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai Túzokvédelmi Állomásán.

A tojó ivarú fióka a Bükki Nemzeti Park Igazgatósághoz került vissza, ahonnan annak idején a mentett tojást ideszállították. Az ottani természetvédelmi őrszolgálat már korábban felmérést készített, ugyanis csak olyan fészek jöhetett szóba, amelyben legfeljebb kettő, hasonló korú fióka van.

Sikerült egyfiókás fészekaljat találniuk.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa május 11-én, csütörtökön elszállította a 12 napos fiókát a Bükki Nemzeti Park Igazgatósághoz. A helyileg illetékes természetvédelmi őrrel együtt leereszkedtek a sziklafal mentén a vándorsólyom-fészekhez és az abban lévő fióka mellé behelyezték az általunk nevelt fiókát. A két apró madár nem teljesen egykorú, az ottani mintegy 10 nappal idősebb, ez azonban még nem kritikus korkülönbség.

vándorsólyom pótszülőknélvándorsólyom pótszülőknél

Hamar bebizonyosodott, hogy az akció sikeres volt. A két szakember a fióka fészekbe helyezése után a szemközti sziklafalról figyelte, hogyan reagálnak a pótszülők. Rövid időn belül a fészekre repültek és az általunk nevelt fiókát azonnal etetni és melegíteni kezdték. Az adoptáció tehát sikeres volt. A vándorsólymok 50 napos koruk tájékán repülnek ki a fészekből. Előtte azonban jelölőgyűrűt kapnak, így a szakemberek bíznak benne, hogy később is hallanak majd jó híreket a Dévaványán keltetett fiókáról.

Vándorsólyom fióka kelt ki a Túzokvédelmi Állomáson

Vándorsólyom fióka kelt ki a Túzokvédelmi Állomáson

Mentett tojásból származó vándorsólyom fióka kelt ki két hete a Körös-Maros Nemzeti Park dévaványai Túzokvédelmi Állomásán. Az apróságnak most pótszülőket keresnek. A vad vándorsólyom tojások sikeres keltetése hazánkban egyedülálló.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata április közepén kereste meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságot a Túzokvédelmi Állomáson három vándorsólyom tojás keltetése kapcsán. A tojások mentésére azért volt szükség, mert a sólyompár a Mátrában, egy természeti képződményhez vezető, nagy forgalmú sziklaútra rakta le azokat. A négy tojásból egyet már véletlenül lesodortak a szikláról turisták, s a többi is folyamatosan veszélyben volt.

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás