Hirdetés

A gémtelepek légi felmérése nemcsak azért fontos, mert így pontosabb számokat tudnak meghatározni, mint a földi számláláskor, hanem képet kapnak a telepek elhelyezkedéséről is. A felvételek alapján évről-évre nyomon tudják követni az élőhelyek változásait a Körös-Maros Nemzeti Park szakemberei.

Május 24-én megtörtént a gémtelepek légi felmérése a Körös-Maros Nemzeti Parkban. A felmérést végző kisrepülővel először Nagyszénáson szálltak fel. Utuk során négy telepről sikerült légifelvételeket készítenük. Megállapították, hogy a Kakasszéki-tavon (Orosháza és Székkutas határán) 140 pár nagy kócsag fészkel. A közelben fekvő Sóstón csupán két párat láttak, Szentesen, a Fertő-lapistói halastavakon viszont 58 pár, a szentesi termáltavon pedig 113 pár lelt otthonra.

Az elkészült fotók kiértékelése, elemzése után a kisebb testű társfészkelőket (vörös, szürke és üstökös gémeket, bakcsókat) is számba vesszi majd. Ezt követően, a Kis-Sárrét gémtelepeit mérték fel. A Begécsi-halastavakon három, az Ugrai-halastavakon egy telepet láttak. Az Ugrai-rét mocsarában szintén van egy évtizedek óta ismert gémtelep. Megállapították, hogy a térségben a nagy kócsag a korábbi évekhez hasonló számban költ, négy telepen összesen 270 pár. Ezúttal kitűnően meg tudták figyelni a Zöldhalmi-tó vegyes gémtelepén a kisebb gémféléket: kis kócsag, üstökös gém és bakcsó kolóniát is láttak, együttesen mintegy 100 párat.

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás