Hirdetés

A fertőző betegségek széles körű és gyors európai inváziója várható a következő évtizedekben, ahogyan az éghajlat folytatódó felmelegedése új területet nyit majd meg számos, korábban csak trópusi területeken aktív kórokozó előtt. Drasztikus hatással van a klímaváltozás Amerikára.

A legnagyobb változás a kullancsok és rovarok, például szúnyogok által hordozott betegségek elterjedésében várható, de a víz-, élelmiszer és talajszennyezéssel tért hódító kórokozók élettere is jelentősen bővülhet Európa felé.

Nagymértékű összefüggés mutatható ki az emberi kórokozók nagy része és a klímaváltozás között az University of Liverpool Institute of Infection and Global Health nevű szakintézetének kutatása szerint. A vizsgálatban 100 emberi fertőző betegség elterjedési területének változását modellezték, az eredmények szerint pedig a tanulmányozott kórokozók mintegy kétharmada mutatott igen jelentős érzékenységet az éghajlati viszonyokra. Emellett szintén 100 állati fertőző betegség elterjedésének várható változásait is vizsgálták, és esetükben hasonló következtetésre jutottak.

Az állatról emberre is terjedő betegségek – például SARS, HIV, ebola – jóval nagyobb szenzitivitást mutattak a klímaviszonyok módosulására, mint amelyek csak állatokat vagy csak embereket támadnak meg. A tudósok ugyan korábban is tisztában voltak a klímaváltozás és a fertőző betegségek terjedése közötti kapcsolattal, azonban az összefüggés erősségével, és a leginkább érintett betegségekkel kapcsolatban kevés információval rendelkeztek. Az előrejelzések elkészítéséhez használt modellek korábban általában mindössze egy vagy két klímatényezővel kalkulálnak, ennél azonban jóval összetettebb a helyzet. A folyamatot bizonyos kórokozók esetében – kolera, anthrax, Lyme-kór, májmétely – számos tényező elősegíti, így ezek terjedése különösen gyors vagy kiszámíthatatlan lehet – következtet a tanulmány. Ráadásul ezek közül nem egy már most (ismét) jelen van Európában, elég csak a maláriára vagy az álomkórra gondolnunk.

Az új betegségekre nem valamikor a távoli jövőben, hanem már most is számítanunk kell, a folyamat ugyanis már az elmúlt évtizedekben is tapasztalható volt. Ilyenek például az európai állatállományt veszélyeztető kéknyelv betegség, a Schmallenberg vírus, vagy a főleg kutyákat fertőző szívférgesség, illetve Dél-Amerikában a Zika-vírus. A helyzet e téren várhatóan folyamatosan romlik majd az idő előrehaladtával, amit a részben ugyancsak a klímaváltozás hatására fellépő regionális konfliktusok, társadalmi összeomlások és migráció csak súlyosbítanak – állítja az eredetileg a Scientific Reports-ban publikált, az International Business Times által ismertetett tanulmány.

Meggyengült "immunrendszerükkel" a háborús övezetek és a társadalmi békétlenség más formái által sújtott államok pedig ideális körülményeket teremtenek a kórokozók további terjedésének, illetve a gyógyszerekkel, antiobiotikumokkal szembeni rezisztencia kialakulásához. Erre jó példát szolgáltat Szíria és Líbia, ahol a konfliktusok terjedésével párhuzamosan bizonyos veszélyes kórokozók antibiotikumokkal szembeni ellenálló-képességének nagyon gyors növekedését tapasztalták-írta a portfolio.hu.

Drasztikus hatással van a klímaváltozás Amerikára

Hétfőn este kiszivárgott a 2018-ban esedékes National Climate Assessment jelentés, melyből kiderült, az Egyesült Államok átlagos hőmérséklete 1980 óta jelentősen megnőtt, ilyen meleg évtizedekre pedig az elmúlt 1500 évben nem is volt példa – írja az index.

 

Egyre gátlástalanabbak az újonnan megtelepedett veszélyes szúnyogok

Egyre gátlástalanabbak az újonnan megtelepedett veszélyes szúnyogok

A zikavírust is terjesztő koreai szúnyog nappal is aktív, és sikerült áttelelnie Pécs környékén, már megvetette a lábát Magyarországon. A hvg.hu szerint a komoly betegségeket is terjeszthet, köztük a szívférgességet, egy agyvelőgyulladásos betegséget, a japán encephalitist, a Nyugat-nílusi lázat és a zika kórokozóját is – de nem kell pánikolni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás