Hirdetés
greenfo/MTI

Ha luxusáron kínálják őket, kelendőbbek a rovarokból készült élelmiszerek, bár általában kétellyel és undorral fogadják az emberek a rovarokból készült ételeket – állapították meg a Berni Egyetem kutatói.

Egy kutatásból kiderült: a lisztkukacból készült hamburgernek és társainak jobb a fogadtatása, ha drágábban árulják őket. Mivel sokan szívesen esznek – rovarszerű kinézetük ellenére – homárt vagy rákot, talán meg lehet változtatni a rovarok fogyasztásával szembeni negatív attitűdöt" – véli Sebastian Berger, a Berni Egyetem munkatársa.

A szakértő kölni és St. Gallen-i kollégáival közösen megvizsgálta, milyen szerepet játszik a rovarok piacra dobásában az ár. Kiderült: a lisztkukacból készült hamburgernek és társainak jobb a fogadtatása, ha drágábban árulják őket. A magasan árazott termékektől ugyanis a vásárlók általában magasabb minőséget várnak. 

"Vizsgálataink szerint a magasan árazott rovartermékeket nemcsak jobbnak értékelték, de az értékelés javulása más termékekre is kiterjedt" – foglalta össze az eredményeket Berger. A magasabb árak tehát segíthetnek abban, hogy megváltoztassák a fogyasztók hozzáállását a rovarok fogyasztásához. 
A tanulmányt a British Food Journal című szaklapban mutatták be.

Tényleg át kell állnunk a rovarevésre?

Tényleg át kell állnunk a rovarevésre?

Miközben a Föld lakossága negyedének megszokott a rovardiéta, az ökoszisztémáért aggódók közül sokan úgy tartják, ez közel sem elég. Szerintük mindenkinek ízeltlábúakra kellene alapoznia a fehérjebevitele nagy, de legalábbis jelentős részét. Bár az alternatív állatifehérje-forrásban egyre többen látnak üzleti lehetőséget Nyugaton is, vannak, akik szerint az sem kímélné jobban a Földet, ha a gazdák nagy része az állattartásról a nagyüzemi rovartenyésztésre térne át.

Míg a vita el nem dől, a fejlett nyugati országok rovarrágcsálástól ódzkodó sertésfogyasztóit sztárszakácsok igyekeznek a fúziós konyha egy-egy remekével rábírni az rovaralapú étrendre.

  

Rovart egyáltalán nem eszik a magyar ember. Ez csak Soros ármánykodása

Rovart egyáltalán nem eszik a magyar ember. Ez csak Soros ármánykodása

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter alá tartozik hivatalosan a környezetvédelem – ill. ami még megmaradt belőle. S hogy milyen jó kezekben van? Ezt döntsék el Önök a Hír TV tegnapi felvételéből, melyen elhangzott: rovarokat kell ennünk, ha befogadunk menekülteket. – írtuk  2018. február 21-én.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás