Hirdetés

Itt az új nemzetközi bortány. A fogyasztók fogékonyak az élelmiszereket érintő rossz hírekre és azokat cáfolni nagyságrendekkel nehezebb a méreggyártó cégek számára, mint az érintett kör hitelességét lejáratni. E korábbi módszer utódja a vegyszermultik “féltitkos” adatbázisa, melybe bekerültek a környezetanalitikai és ökotoxikológiai kutatók, a természet- és környezetvédelemi szervezetek és aktivistáik, és a zöld területen működő újságírók. És nyakig benne vannak pl. a politikai döntéshozók, hivatalnokok, lobbisták, génmanipulátorok.

Nem gondolom, hogy logikátlan lépésnek a Pesticide Action Network megszervezése után Jay Byrne ötletét, hogy egy növényvédőszer-gyártók és GM-fajtatulajdonosok érdekeit kiszolgáló zárt körű adatbázist hozzon létre, ahol a nyilvántartás kiterjed minden elérhetőre adatra (személyesre is) azokkal szemben, akik a termékeik árnyoldalait emlegetik. Ezek közé tartoznak a környezetanalitika és ökotoxikológia területén dolgozó kutatók, a természet- és környezetvédelem területén működő szervezetek és aktivistáik, valamint a környezetvédelmi területen működő újságírók. A fogyasztók fogékonyak az élelmiszereket érintő rossz hírekre és azokat cáfolni nagyságrendekkel nehezebb feladat a cégek számára, mint érintett kör hitelességét lejáratni. Ez volt a korai eszköz is, amivel például Rachel Carsont is lejáratni igyekeztek, bogaras vénasszonynak feltüntetve (valójában tengerbiológus volt) a DDT ellen írt könyvével. A Monsanto által finanszírozott Anonymus (vagy inkább Anno Minus) megírta a Silent Spring (Néma tavasz) pamfletjét, amin a korabeli céges emberek bizonyára jól szórakoztak. Én kevésbé. Sőt, ízléstelennek és igaztalannak is gondolom ellenőrizve, ami történt.

DDT kiváltotta vékony-héjúság a fehér-fejű rétisas tojásánál (Haliaeetus leucocephalus)

Kép forrása

Az amerikai adófizetők tudtukon kívül titkos adatbázis felépítését finanszírozták, hogy lejárassák a növényvédő szerekkel és GMO-kal kapcsolatos kritikus kutatókat, környezetvédőket és újságírókat Afrikában, Európában és Észak-Amerikában olvashatjuk ma egyidejűleg több tényfeltáró újságban.

„…a v-Fluence több száz tudós, kampányoló és újságíró profilját építette fel, miközben kormányzati tisztviselőkkel egyeztetett, hogy ellensúlyozza a növényvédő szerekkel szembeni globális ellenállást. Ezeket a profilokat zártkörű közösségi hálózaton tette közzé, amely kiváltságos belépést biztosít közel ezer ember számára.” A hálózat listája a legnagyobb növényvédőszer-vállalatainak vezetői, valamint több ország kormányzati tisztviselői. Ez utóbbi komolyan elgondolkodtat! „A tagok több mint 3.000 szervezet és 500 olyan ember profiljához férhetnek hozzá, akik kritikusai a növényvédő szereknek vagy a géntechnológiával módosított szervezeteknek (GMO) […] Sok profil személyes adatokat közöl az alanyokról, például otthoni címüket és telefonszámukat, és reflektorfénybe helyezi a munkájukat becsmérlő kritikákat. Jogászok szerint ez több országban is ellentétes az adatvédelmi törvényekkel.” A lejárató célú adatbázis építése aligha fér bele bármely egészséges demokráciába. A kormányok függése a nemzetközi szergyártóktól és GM-fajtatulajdonosoktól (kiemelten Syngenta és a Monsanto új tulajdonosa a Bayer) hazánkban is ismert. A magyar agrárminisztérium növényvédelmi ügyeinek felsőszintű vezetői közül több lett szolgálata után céges ügynök. Közülük az utolsó Szalkai Gábor éppen a Bayerhez igazolt át. Aligha véletlen ez a forgóajtóhoz hasonlítható szisztéma, ami bírált és bíráló között működhet.

Bonus Eventus (a mezőgazdaság egyik istene) érme a római korból

forrás

A v-Fluence cég adatbázisának neve a Bonus Eventus, vagyis nem is kevéssé cinikus. Latinból fordítva szerencsés kimenetelt jelent. „A Bonus Eventus adatbázis Jay Byrne, a Monsanto agrokémiai cég (amelyet a német Bayer 2016-ban vásárolt meg) korábbi kommunikációs igazgatója és hírnevét kezelő cége, a v-Fluence ötlete. A tényfeltárók mai munkájából kiderült, hogy az Egyesült Államok kormánya finanszírozta a v-Fluence lobbicéget a GMO-k afrikai és ázsiai népszerűsítésére irányuló programja részeként. „2013 és 2019 között az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) több mint 400.000 dollárt irányított a v-Fluence-nek olyan szolgáltatásokra, mint a modern mezőgazdasági megközelítések (lásd innovatív mezőgazdaság) kritikusainak kiemelt nyomon-követése, vagyis a Bonus Eventus felépítése […] Kiderült, hogy több mint harminc jelenlegi amerikai kormányzati tisztviselő tagja a Bonus Eventus-nak, többségük az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumából.” A kormányzat és a nemzetközi cégek egyesült államokbeli összefonódása korántsem meglepő, hiszen a gazdasági érintkezés felülete a befektetői háttér miatt jelentős.

A Nagy Testvér figyel (Pariplab Chakraborty grafikája után)

Pariplab Chakraborty grafikája után

Jay Byrne a Tufts Egyetemen (1980-1985) végzett, mint történész. Élete első öt évét politikai állásban töltötte el, mint kommunikációs igazgató. 1993-1997 között volt az USAID szóvivője. 1997-ben szerződött a Monsanto vállalattal, ahol 2001-ig töltötte be a kommunikációs vezető tisztségét. 2001-ben alapította a v-Fluence Interactive Public Relations, Inc. nevű cégét, amelynek máig az elnöke. Jay Byrne olyan ügyfeleknek nyújtott tanácsot és nyújtott stratégiai kommunikációs támogatást, mint a Syngenta, az AstraZeneca, a Monsanto, a Pfizer, a Nemzetközi Rizskutató Intézet (IRRI), az American Farm Bureau, a Rohm & Haas, az Élelmiszergyártók Szövetsége, az Egyesült Államok Külügyminisztériuma, a St. Louis-i Washington Egyetem, a Nemzeti Kukoricatermesztők Szövetsége (NCGA), az Amerikai Kémiai Tanács, a CropLife, az Energiaügyi Minisztérium, a PhRMA és tucatnyi más vállalat,  tudományos, nonprofit és kormányzati szervezetek. Vezető kommunikációs pozíciókat töltött be a Monsanto vállalatnál, a Clinton-kormánynál és számos politikai kampányban, valamint más választott tisztviselőknél.

„Franciaországban a Le Monde felfedte, hogy a v-Fluence hogyan szerzett szerződést egy másik PR-céggel, amelynek célja az EU termelőtől a fogyasztóig politikájának aláásása volt. A 4,9 millió dollár értékű munka 2020-ban kezdődött volna, de a közkiadási nyilvántartások azt sugallják, hogy Biden elnök megválasztásakor felfüggesztették.

Ausztráliában az ABC News megtalálta a Bonus Eventus számos befolyásos tagját, köztük a mezőgazdasági vegyszerek regisztrációját és jóváhagyását felügyelő köztisztviselőét és Ausztrália vezető egyetemeinek számos tudósát. Indiában a The Wire több mint 100 indiai környezetvédőt és tudóst vizsgált, akikről profilt készítettek a Bonus Eventus-on, köztük Vandana Shiva prominens aktivistát, valamint kevésbé ismert kutatókat, akiket úgy tűnik, hogy csak azért profiloztak, mert aláírtak egy petíciót a GMO-k ellen.” Tessék egy pillanatig elgondolkozni azon a tényen, hogy milyen könnyű ma kémprogramokkal személyeket megfigyelni és róluk személyes adatokat gyűjteni. Egy ilyen adatbázis tálcán kínálja a zárt körű csoport tagjainak a lejáratáshoz szükséges személyes információkat. Mindez persze törvénytelen, hiszen nálunk is az adatkezelési törvénybe ütköző tevékenység.

„Írásbeli nyilatkozatában Jay Byrne a v-Fluence szerepét információgyűjtési, -megosztási, elemzési és jelentési szolgáltatóként írta le, hogy elősegítse az összes különböző érdekelt fél pozíciójának, kutatási érdeklődésének megértését, amely hatással van az élelmiszer- és a mezőgazdaságra […] A v-Fluence tagadja, hogy kormányzati szerződései lettek volna…”

Jay Byrne arcképeit ma hiába keressük a neten. Nem mutatja szívesen magát, nyilván okkal. Sokat ártott a szerinte ökoterroristáknak. A természet- és környezetvédelmi aktivisták viszont így nem kedvelik Byrne urat. A Friends of Earth már 2022-ben közzétette azt, amit a nevezettről tudni vélt, de aligha a személye az igazán érdekes, hanem az érdekkör, amit szerintem etikátlan módon kiszolgál.

Köszönet Fidrich Róbertnek (MTVSz), aki az ügyre felfigyelt és a figyelmem arra felhívta.

Darvas Béla

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás