Hirdetés

Még mindig részben az ún. zöld-vita hatása alatt vagyok. Négy ilyen felkészületlen szószólót szerintem hazánk még aligha látott. Nehezen tudom felejteni a tanító nénit (MKKP), akinek a környezetpolitika szó is majdnem meghaladta a tárgyi tudását. Mire jelentkezett akkor? Átfestené a brüsszeli teremben a neki kiutalt széket szivárványszínűre? Francia ábécére tanítaná az ott turistáskodó fideszeseket? Nem mondom, hogy ez nem jó cél, hiszen a kutyapárt a kalózok közé ülne be, és azok ugye nem sokat cicóznak. Valamit valamiért; semmiért is.

Vajon miért nem beszélt a választóknak a lepukkant zöld-vitán senki sem az Európai Parlament jelenlegi összetételéről és közel jövőbeli sorsáról? Moderátorok? Cseh Katalin (Momentum) miért nem skiccelte fel legalább a felülnézeti képet? Előnytelen lett volna? Ez idáig egy magyar képviselő akadt 2014-2019 között, akit Jávor Benedeknek hívnak (Párbeszéd). 2019-2024 között nem ült magyar képviselő a zöldek között. A Greens/EFA tagja a Párbeszéd és az LMP. Ez utóbbi tagsági jogát az európai zöldek felfüggesztették, mert egy hajdani Fidesz-KDNP államtitkárral kart a karba fonva (kampányát is támogatva) megtámadta Karácsony Gergely (Párbeszéd) főpolgármesterségét és ilyen módon a Fidesz-KDNP politikai érdekeit szolgálta ki Budapesten. Ungár Péter nem tagadta, hogy Vitézy Dávid kampányát ő finanszírozza, s ma az is világos, hogy a szerintem meghasonlott pártpolitikájú csapat ezen az úton szeretne politikai tényező maradni. Irány Budapest elfoglalása és a zöld izék – akár a dagadt ruhák – másra hagyása.

Ma aligha lepett meg bárkit is, hogy az elég kellemetlen orgánumú Szentkirályi Alexandra – aki eddig is csak a partvonalon kívülről (csöppet kofásan) kiabált be Karácsonynak – tegnap reggel lemondott Vitézy úr javára. A miniszterfeleség arra kérte a Fidesz-KDNP szavazóit, hogy Vitézy Dávidot támogassák. A mi Vitézynk erről semmit sem tudott (micsoda meglepetés!), vele nem egyeztettek, hogy a Fidesz-KDNP is akarja őt támogatni. Ráerőszakolták ezt a hátulról mellbe támogatást. (Mi az, ami totyog és sápog? – kérdezi Aranka.) Ezzel teljesült a papírforma, amit mindenki tudott – szinte az első perctől – Budapesten. Bebizonyosodott az LMP – Fidesz-KDNP paktum, amely Ungár Péter megfáradt szövegeiből már jó ideje kikandikál, amelyben Orbán Viktor dakota-mondásainak tárgyát polírozza, ahol alkalom kínálkozik rá. Hovatovább, lásd az egyszer volt vadnyugati kocsma előtt hagyott zöldre festett (és már meg is száradt) mén esetét. A választás azonban aligha puszta számtan. A választók érzékelik, ha átrázzák őket (van úgy, hogy későbben) és ilyenkor reset (későbben csalódás) következik. Az általános politikai hitelesség nem éppen a sztratoszférát ostromolja nálunk, de még azt is csak egyszer lehet elveszíteni, ami talajszinten kúszik.

kép forrása

Az Európai Unióban hét pártcsalád található jelenleg és egy gyűjtőkosár, ahová a helyüket nem találók és valahonnan kiesők kerülnek. Magukat függetlennek hívják, de inkább szervezkedőknek tűnnek (Non-Inscrits, NI). Nekik csekély hatásuk van a működésre, és vesztünkre idetartoznak a Fidesz és Jobbik EP-képviselői is, vagyis ők Nowhere Land szellemként suhanó képviselői, akik a színfalak mögött fontoskodnak és álmodnak a színpad elfoglalásáról. A számuk 2019-től 2023 között növekedett és ezt a trendet várják a választás után is.

A 2019-es Európai Unió Parlament 705 képviselői helyet jegyzett, ami 27 tagország között oszlott meg. Legnagyobb szavazati joggal (>10%) Németország, Franciaország és Olaszország rendelkezik, míg őket követi Spanyolország és Lengyelország. Ők öten ~50%-ot képviselnek. A maradékon 22 ország osztozik. Hazánk 21 képviselőt küld, ami 3%. Kis ország, kis foci. Persze akadnak, akik nagyokat álmodnak.

Az Európai Unió pártcsaládjai 2019-2024 között

Az Európai Unió pártcsaládjai 2019-2024 között

Az Európai Unió pártjainak eloszlása klasszikus bal-jobb relációban kétcsúcsú görbét eredményeznek, ahol a jobboldali pártok görbecsúcsai ~5%-kal magasabbak. Középen találjuk a liberálisokat és zöldeket, és talán idesorolhatjuk a EU-szkeptikusokat is, akik aránya lassan emelkedőben. Felfogását illetően közéjük tartozik a Fidesz is, aminek így el kellett hagynia az EU vezető pártját a keresztyén-konzervatív Európai Néppártot (European People’s Party, EPP). Ma egy fővel csak a KDNP a tagja, jelezve ennek a névleges pártnak a hazai súlyát. Mindez az Orbán-kormányok politikai bukásának kezdete volt (Elméletben, a gyakorlatban nem!), s valójában a miniszterelnöknek le kellett volna mondania azok miatt, ami ide vezetett, s amelyben a demokrácia követelményeinek való megfelelés vált kérdésessé. Hazánk az autokrácia irányában indult el, s vele kapcsolatban a legtöbbet emlegetett szó a kiterjedt korrupció, amit a NER-rel (Orbán Viktor nemzeti tőkésosztályt épít a rokonságából és barátaiból) hoznak összefüggésbe. Az LMP férfi társelnöke (Ungár Péter) is az egyik Fidesz oligarcha fia (Schmidt Mária) és most bevezeti stábot – ha eljön az ideje – a hatvanpusztai fiókos mennyezetű könyvtárba.

A nyugati demokráciák és a volt szovjet blokk országainak választási mintázata

Rendkívüli eltérést látunk a mag EU (~70%) és a volt szovjet blokk (~25%) országaiban a választók ízlésében. Szocialistákat és liberálisokat (nálunk szitokszó – úgy tűnik a legnagyobb vesztesek nálunk) illetően nincs különbség. Nekem túlkompenzálásnak tűnik, amit látok. A volt szovjet blokk országaiból névlegesen hiányoknak a szélsőséges pártok. Valóságban szélsőjobboldaliak vannak, de az érintettek (MIÉP, Jobbik, Mi Hazánk) elhárítják ezt a minősítést. Nincs komoly igény keleten zöldpártokra, az ~10%-kal alacsonyabb. Magyarországnak nincs zöldpárti képviselője az EP-ben, vagyis meg sem történünk ott. Hazánkban felére csökkent a szocialisták elvárható támogatása. Ebben jó egyéni képességeik ellenére a Gyurcsány-házaspárnak szerepe van. A politikai szimpátia nem a képességeken múlik és ezt tudomásul kellene venniük.

Ungár Péter alkonyati sirámai, hogy az Európai Zöld Párt képviselőit nem érdekli az LMP, így visszahullik a választói támogatás nélküli, rosszul teljesítő párt vezetésére. Talán kevesebb televíziós ágálás és magamutogatás kellene és több terepmunka!

A nyugati országoknál is konzervatívabbnak tűnnek a volt szovjet blokk országai, és közülük kerül ki az EU-szkeptikusok többsége. A 21 magyar EP-képviselőnek csak 38%-a tagja valamely pártcsaládnak. A többségük sehová sem tartozóan egyedi utat jár, ami érdekérvényesítésre alkalmatlan pozíció. Ez különösen kínos a Fidesz esetében, amely így 12 (most majd 10) képviselőt állít parkoló pályára. A Jobbik törvényenkívülisége sem magyarázható, de a Mi Hazánk sem tervez más pozíciót.

A hazai parlamenti pártok sodródása

A hazai pártok közül négy is részt vett a katasztrofálisra sikeredett zöldvitán. A DK-MSzP-Párbeszéd jelöltjei a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségébe (Progressive Alliance of Socialists & Democrats, S&D) tartanak. Ott voltak eddig is. A listájuk (Dobrev, Molnár, Vadai, Rónai, Tüttő – kettőt jósolnak nekik az eddigi öt helyett) Jávor Benedek (Budapest brüsszeli képviselője) zöld szakpolitikust a 7. helyre tették (ezt nem vállalta), ami arra utal, hogy a zöld-politizálást a koalíció nem tartja fontosnak. A bejutásra esélyesek között nincs a Párbeszédtől politikus. A Párbeszéd a baloldali koalíció nélkül, választói támogatás hiányában kiesne.

A LMP listáját senki sem jelezte bejutás-közelinek. A Momentum és a MKKP a bejutás határán tanyáznak, de egy-egy jelöltnél nem juttatnak be többet. A kutyapárt a zöld frakcióba ülne be. A Fidesz-KDNP-nek 11, a TISzA-pártnak 7, a Mi Hazánknak 1 mandátumot jósolnak. A TISzA-párt függetlenként jelentkezett be, de meghívást kaptak a keresztyéndemokrata EPP-től. Az eddigi szövegeik alapján ott a helyük, vagyis baloldali szavazók figyelem Magyar Péternek nem önök a törzsszavazói. El tetszettek tévedni!

Összefoglalásként megállapítható, hogy a 2024-es EP-választás további jobboldali eltolódást okoz majd hazánkban. A baloldal támogatás ~10% (DK, MSzP, Párbeszéd) körülire zsugorodik és vélhetően a TISzA-párttal (+KDNP) a keresztyéndemokrata (~40%) vonal erősödik leginkább. Magyarország EP-politikáját továbbra is az uniós kitaszítottság jellemzi majd, vagyis a függetlenként a tengő-lengők aránya ~50% (Fidesz, Mi Hazánk) körüli lesz. Az EP-től búcsúzhat a Momentum és a Jobbik. Utóbbi szerepét a Mi Hazánk veszi át.

Nem számítok magyarországi zöld ügyeket közvetítő képviselőre. Ez az álom véget ért. A zöld mozgalmaknak (Védegylet, Élőlánc) újra fel kell pörögniük és kiizzadni azt a politikai közösséget, amelyet 2026-ig kellene megszervezni. 10-15% körüli zöld szavazó nálunk is van, csak a lehangoló látvány nem tetszik nekik. Az egymással ellenséges Párbeszéd és LMP jól tenné, ha feladná végleg az önálló pártlétet és utat engednek a rajtuk túlmutató újnak (Ugye lesz?), amelyet szakmai alapon kell megszervezni és távol tartani tőle a rutinból álmodozókat. Másként nem fog menni!

Darvas Béla

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás