Nagy-Britanniában a szélenergia megelőzte a gázt

2023. május 15.

Hírek

Nagy-Britannia szélerőművei 2023 első negyedévében először termeltek több villamos energiát, mint a gáz – derült ki az Imperial College London most közzétett jelentéséből.

Csak nappal! Csak nappal? – avagy a napelemes áramtermelés jövője Magyarországon a területhasználat nézőpontjából

2022. március 27.

Hírek

Tudományosan elfogadott alaptétel, hogy a helyben elérhető megújuló energiaforrásokra alapozott technológiák minél szélesebb körére van szükség az optimális energiamix kialakításánál. Ugyanakkor elkerülhetetlen az olyan energiamodellezés, amely az időjárási és földrajzi adottságokra, valamint a technológiák közötti szinergiákra, együttműködésekre egyaránt figyelemmel van.

Mióta zöld a földgáz és az atomenergia?

2022. február 4.

Hírek

Az Európai Bizottság február elején közzétett új rendelettervezetével az atomenergiát és a földgáz alapú energiatermelés zöldre festését intézményesíti azzal, hogy azokat hivatalosan környezeti szempontból fenntarthatónak minősítette. Az új, fenntarthatónak nevezett finanszírozási szabályok óriási károkat okoznak az EU-s és globális környezetvédelmi törekvések számára. A WWF Magyarország – csatlakozva más civil szervezetekhez – felszólítja Magyarország kormányát, hogy… Tovább »

Zöld atom? Zöld gáz? Ennek a zöldrefestésnek Orbán Viktor nagyon örül

2022. január 25.

Hírek

Környezetvédők élesen ellenzik a nukleáris és földgázalapú áramtermelést „zöldnek” minősítő, a magyar kormány által lelkesen üdvözölt uniós tervet. Az indokot, hogy az EU-tagországok aggódnak az energiaellátás biztonságáért, Perger András csak egy ürügynek tartja.

Megengedhetetlen a földgáz és az atomenergia zöldre festése

2022. január 23.

Hírek

Ne támogassa a magyar kormány a földgáz és az atomenergia fenntarthatóvá nyilvánítását! Ezt kéri Palkovics László innovációs és technológia miniszternek írt levelében a Levegő Munkacsoport. Mind a földgáz, mind az atomenergia támogatása ugyanis hosszú évtizedekre veszélyes és gazdaságtalan, az éghajlatváltozást fokozó energiatermelést betonozna be és elvonná a forrásokat az energiahatékonysági és megújuló energiás beruházásoktól.

Szénerőmű mérleg: idén már többet zártak be, mint amennyit nyitottak

2020. augusztus 3.

Hírek

Idén január és június közötti volt az első olyan időszak, amelynek során több szénerőművet zártak be, mint ahányat beüzemeltek. A Zöld HVG által idézett szakértők szerint a mostani időszak vízválasztó lehet a légszennyező országok energiamixének jövőbeli kialakítására nézve is.