Kína kihívások előtt: öregedés és vízhiány

2023. december 27.

Hírek

A ma még a világ legnépesebb, és legdinamikusabb gazdasági fejlődést produkáló országa Kína, mely többek között vízhiánnyal és demográfiai kihívással néz szembe.

Növekszik a parti szűrésű kutak mikroszennyezettsége

2023. december 21.

Hírek

A gyógyszermaradványok többségénél hatékony a parti szűrés, de egyes antibiotikumok, hormonszármazékok vagy a fájdalomcsillapító diklofenák esetében már több az egymásnak ellentmondó eredmény, a növényvédő szerek és az ipari szennyezők esetében pedig a felszíni vízben kevesebb szermaradvány mutatható ki, mint a parti szűrésű vízben – állítják magyar és portugál kutatók.

1,5 millió tonna hulladékot raknának le pár méterrel a karsztvíz fölé Veszprém megyében

2023. július 6.

Hírek

A nagyjából 1700 fős Veszprém megyei falu, Márkó lakosai 2021 nyarán szembesültek először azzal, hogy megpakolt teherautók haladnak át a településen. Kiderült, hogy a járművek a helyi dolomit- és murvabányába tartanak, méghozzá azzal a céllal, hogy ipari hulladékot rakjanak le. Az egyik lakó megszerezte a hulladékfeldolgozási engedély előzetes hatástanulmányát, aminek láttán mindenki számára összeállt a… Tovább »

65 %-kal felpörgött a Himalája gleccsereinek olvadása

2023. június 22.

Hírek

Egy friss jelentés szerint 2100-ra akkor is tömegük egyharmadát vagy akár 50 %-át veszíthetik el a gleccserek, ha a globális felmelegedést az iparosodás előtti szinthez képest sikerül 1,5-2 Celsius foknál megállítani. Több milliárd embernek nem lesz ivóvize, ami irdatlan migrációhoz vezethet.

Chile alkotmányát átírja a klímaváltozás

2022. január 1.

Hírek

Meglehetősen ritka az az eset, amikor egy ország alkotmányába tudósok is beleszólhatnak, az pedig eddig egyenesen példátlan volt, hogy klímakutatók és ökológusok tegyék ezt.

Tanácstalan Budakalász, hogy miből fogja az olajszennyezést kármentesíteni

2021. március 20.

Hírek

Évek óta sejtették, de tavaly ősszel be is bizonyosodott, hogy jelentősen szennyezett a talaj Budakalász központjában. Az egykori textilgyár területén e szennyezés nehezíti a terület hasznosítását, de problémát jelenthet a Szentendrei Regionális Déli Vízbázis számára is. A helyzet pontos felmérése és rendezése meghaladja a kisváros anyagi lehetőségeit.

Súlyos talajszennyeződés teheti tönkre a dunakanyari vízbázist

2021. március 16.

Hírek

Óvodát épített volna a budakalászi önkormányzat és az evangélikus egyház az egykori Lenfonó és Szövőgyár mellett, ám a talajminták határértéket meghaladó toxikus szennyeződést mutattak ki. A talajvíz- és talajszennyezés a szentendrei regionális déli vízbázis védőterületén található, így veszélyeztetheti a Dunakanyar vízellátását is.