Alig 2 grammot nyom a világ legkisebb denevére

2023. február 13.

Hírek

Nagyjából 1200 denevérfaj él a világon, de a legkisebbet csupán Thaiföld és Mianmar (korábban Burma) néhány barlangjában találhatjuk meg. A dongódenevér (Craseonycteris thonglongyai) a dongódenevérek családjának egyetlen ismert tagja.

Méretes kihalás – a középszer a nyerő

2017. szeptember 20.

Hírek

Egy új kutatás szerint összefügg az állatok mérete és veszélyeztetettsége. A különösen apró és a nagyon nagy állatfajokat fenyegeti leginkább a kihalás veszélye, a közepes méretűek a legkevésbé veszélyeztetettek.

Végveszélyben a főemlősök

2017. január 18.

Hírek

A következő 25-50 évben a főemlősök egy része örökre eltűnik, ha a világ nem tesz semmit a védelmük érdekében – figyelmeztet a veszélyre egy szakértői csoport.

A klímaharcban is fontosak – ha nem halnak ki

2015. november 27.

Hírek

Életterük pusztulása, a vadászat és az illegális kereskedelem a legnagyobb veszély az emberszabásúakra a Természetvédelmi Világszervezet szerint. Az IUCN bemutatta a veszélyeztetett emberszabású fajok új listáját.

Emberi falánkság és éghajlatváltozás: feleződő állatállományok

2015. szeptember 17.

Hírek

A tengeri emlősök, a madarak, a halak és a hüllők populációja 49 százalékkal csökkent 1970 óta – a WWF és a Londoni Zoológiai Társaság által ismertetett tanulmány szerint az emberek étlapján szereplő fajok létszáma ennél is drasztikusabban visszaesett.

Minden hatodik faj eltűnhet

2015. május 2.

Hírek

Minél erősebben melegszik a Föld éghajlata, annál több faj halhat ki – állapította meg Mark Urban ökológus, a Connecticuti Egyetem munkatársa több mint 130 tanulmány elemzése nyomán.

Spermabank kihaló fajoknak

2013. augusztus 28.

Hírek

A kipusztulással fenyegetett állatfajok spermabankját nyitották meg Tokióban, ahol az értékes anyagot a liofilezés, azaz a fagyasztva szárítás és víztelenítés technológiájával konzerválják. Az intézet kutatócsoportjának sikerült két veszélyeztetett főemlős és egy zsiráffaj spermáját tárolni az új módszerrel.

Végveszélyben a Jangce disznódelfinei

2013. január 2.

Hírek

A rücskösfarkú disznódelfinek veszélyeztetettségét mutatta ki egy hathetes kutatás, melyet a folyó középső és alsó szakaszán végzett el a kínai tudományos akadémia hidrobiológiai intézete, valamint a WWF kínai képviselete. A halászat, a szennyezés és más emberi tevékenységek újabb édesvízi cetfélét sodornak a kihalás felé.

Top 100 halállista

2012. szeptember 11.

Hírek

Nemzetközi természetvédő csoportok ma mutatták be a világ száz legveszélyeztetettebb állat-, növény- és gombafajának listáját, és azonnali cselekvésre szólítottak fel védelmükben. Felbecsülhetetlen vagy értéktelen?

Az ember felér egy vulkánnal

2012. május 23.

Hírek

Az állatok a vízben oldott oxigén hiányától, a szén-dioxid szint megnövekedésétől, a kalcium-karbonát burok építésének beszűkült lehetőségétől, az óceán megváltozott savasságától és a magasabb vízhőmérséklettől pusztultak el. A perm kori nagy kihalásnak mára is érvényes tanulságai vannak. Jelenleg gyorsabb ütemben kerül szén a légkörbe, mint 252 millió éve.