A szélenergia pénzügyi mentőövet adhatna a magyar mezőgazdaságnak

2024. március 14.

Hírek

Egy ma Magyarországon potenciálisan telepíthető átlagos szélerőmű 15-30 Ft/kWh árazás esetén mintegy 100-200 millió forintos éves plusz jövedelmet biztosíthatna csupán a megtermelt villamos energia értékesítésével az agráriumnak és a földtulajdonosoknak. Amire szükségük is lesz, mert a mezőgazdaságot sújtó klímakockázatok várhatóan fokozódni fognak, ami bevételkiesést, súlyosabb esetben egzisztenciális veszélyt jelent a gazdálkodóknak.

Nincsenek elveink; érdekeink vannak – Ukrajnai képeslapok (No1 – a forma)

2023. december 23.

Hírek

„Ukrajna a világ legnagyobb napraforgóolaj-exportőre, az árpatermelésben a harmadik, a kukorica esetében a negyedik, hatodik búzát illetően, és kilencedik a baromfitenyésztésben. Európa mezőgazdasági országai (Hollandia is) rettegnek az ukrán termény- és baromfidömpingtől is.

Öt éven belül eltűnhet a hazai almaültetvények fele

2023. március 29.

Hírek

Körülbelül 10 ezer hektárnyi almatermő terület szűnhet meg a következő öt évben, részben azért, mert nem éri meg fenntartani a zömében korszerűtlen művelési módokat – nyilatkozta FruitVeb elnöke az InfoRádiónak.

A Fideszt nem zavarja, ha mérgezett gyümölcsöt eszünk

2022. szeptember 28.

Hírek

Szeptember 26-án az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága elutasította az LMP azon javaslatait, melyben a párt a növényvédőszerek használatának drasztikus csökkentését szorgalmazta, illetve Magyarország GMO-mentességének megőrzését biztosította volna.

Merénylet készül a természetvédelmi és erdőgazdasági területek ellen??!!

2022. augusztus 24.

Hírek

Állami földprivatizáció – intézményesített földrablás, durván újratöltve??!! Nagy István agrárminiszter cáfol, de …… Nemzeti sorskérdéseink – föld, mezőgazdaság és vidék 11. A fideszes földmutyit is feltáró és dokumentáló Ángyán József professzor véleménycikke.

Brutális szigorításokat terveznek a holland mezőgazdaságban

2022. június 13.

Hírek

Dühösek a gazdák Hollandiában, mert a kormány drasztikusan csökkenteni akarja a nitrogén-oxidok kibocsátásának megengedett mértékét. A holland kabinet terve szerint helyenként akár 95%-os csökkentést is előírna környezetvédelmi szempontok miatt.

Az egyre nehezebb mezőgazdasági nehézgépek megölik a talajt

2022. június 7.

Hírek

A sauropodák tömegét megközelítő mezőgazdasági járművek túllépik a talajműködés biztonságos mechanikai határait. Egyre sokoldalúbbak, viszont egyre nagyobbak a mezőgazdasági gépek, ez pedig veszélyezteti a termőföldek hosszú távú hozamát – figyelmeztetnek svéd kutatók.

Kecskére káposztát? Vajon kinek az érdekeit képviselné Raskó György?

2021. október 11.

Hírek

Nehogy a Fidesz gyakorlatát kövesse az ellenzék! A mezőgazdaság jövője a hormon- és kemikáliamentes intenzív termelés – nyilatkozta egyebek mellett az ellenzéki agrárminiszter esélyes Raskó György agrárközgazdász. Ugyan mennyivel lenne jobb egy (zöldbárós) esetleges ellenzéki kormány agrár- és vidékpolitikája, mint a jelenlegi kormányé – teszi fel a kérdést Ángyán József az interjú kapcsán.