A koronavírus felpörgeti az orvvadászatot

2020. április 17.

Hírek

Afrikában és Ázsiában egyre gyakoribb a veszélyeztetett állatok illegális vadászata a koronavírus-járvány miatt, mert a munkájukat elveszítő vidéki közösségek nem tudják máshogy biztosítani a megélhetésüket.

51 tojást találtak a majdnem kihalt királyi teknőstől

2020. február 17.

Hírek

A már csaknem kihalt királyi teknős (Batagur affinis) három fészkét fedezték fel természetvédelmi szakemberek a délnyugat-kambodzsai Koh Kong tartományban lévő Sre Ambel folyórendszer vizenyős területein – jelentette be a New York-i központú Wildlife Conservation Society (WCS).

124 új fajt találtak a világ legdiverzebb védett területén

2018. május 28.

Hírek

Elkészült a világ egyik emberi beavatkozástól legkevésbé érintett térsége, a bolíviai Madidi Nemzeti Park 2,5 éven át tartó tudományos felmérése, a szakemberek 124 új, eddig ismeretlen növény- és állatfajra bukkantak a latin-amerikai ország északnyugati részén.

2 évtized alatt eltűnt a vadon 10 %-a

2016. szeptember 9.

Hírek

A világ érintetlen tájainak egytizede tűnt el az 1990-es évek óta. A World Conservation Society (WCS) nemzetközi környezetvédelmi szervezet térképei ijesztő veszteségekről árulkodnak, elsősorban Dél-Amerikában és Afrikában.

Díjazták az erdőóvó bolíviai őslakosokat

2015. december 14.

Hírek

Rangos díjat nyert egy bolíviai őslakos csoport az erdőirtás csökkentéséért. Bolívia tacana közössége sikerrel fejlesztett ki fenntartható földhasználati módszereket, amelyért egy a COP21 keretében Párizsban tartott ünnepségen megkapták a rangos Equator-díjat.

Feleződött a mozambiki elefánt populáció

2015. május 27.

Hírek

A World Conservation Society nemzetközi vadvédelmi szervezet szerint felére csökkent az elefántok száma öt év alatt Mozambikban az orvvadászat miatt.

Újrafelfedezettt madárfaj Mianmarban

2015. március 9.

Hírek

Egy 74 éve nem látott aprócska barna madárfaj több egyedét fedezték fel újra kutatók Mianmar (Burma) füves vidékén. A a timáliafélékhez sorolható fajt először az 1860-as években fedezték fel, de Mianmar területén 1941 óta nem látták és azóta teljesen kihaltnak hitték.

Rejtett orangután populációra bukkantak

2013. április 13.

Hírek

A borneói orangután összes alfaja veszélyeztetettnek számít, de a tudósok szerint a mindössze 3000-4500 példányt számláló Pongo pygmaeus pygmaeus helyzete kiváltképpen kritikus. A világ legritkább orangután alfajának kétszáz egyedből álló populációját fedezték fel Borneó sűrű erdőinek a mélyén.