Hirdetés

Az elmúlt hónapok rendkívüli szárazsága miatt több millióan alultápláltak a fekete kontinensen. A harcok és az élelmiszerhiány miatt Szomáliából két hét alatt csak Kenyába 200 ezer menekült érkezett, a gyerekek jelentős része eddig éhezett.

Az ENSZ legújabb jelentése szerint tíz millióan éheznek Dzsibuti környékén Etiópiában, Kenyában, valamint Szomáliában és Ugandában. Az elmúlt hatvan évben nem volt ugyanis akkora szárazság a térségben, mint jelenleg, így Afrika szarván súlyos élelmiszerhiány és éhínség van kialakulóban. Kenya és Szomália egyes részein már sok embernél látható nyomai vannak az éhezésnek, milliók alultápláltak és a helyzet tovább romlik.

„Két egymást követő eső nélküli évszak elég volt ahhoz még 1950 és 1951-ben, hogy a füves területeken rendkívüli szárazság alakuljon ki. Azóta nem volt akkora szárazság, most azonban hasonlót élnek át az ott élő emberek” – áll az ENSZ jelentésében. Mivel az élelmiszerek nagyon megdrágultak, számos szegénysorban élő család került még rosszabb helyzetbe. A legnagyobb problémák Kenya és Szomália belső területein vannak, és az ottani állapotok csupán egy lépésre vannak az ENSZ által meghatározott éhezés miatti katasztrófától, amely a legrosszabb a hivatal által létrehozott skálán.

Az alultáplált gyerekek aránya is egyre nő a legszárazabb térségekben. Az elmúlt hónapokban megduplázódott az éhező kicsik száma, sőt a kórházi jelentések szerint folyamatosan nő a gyerekek halálozási aránya is. A szárazság mellett Szomáliában még az állandó harcok is nehezítik az ottélők helyzetét, így az elmúlt két hétben 200 ezren menekültek csak Kenyába. Etiópiába is sokan érkeznek. Ott a menekült gyerekek csaknem fele alultáplált, a Kenyába menekülőknél ez az arány egy kicsivel jobb. Az ENSZ 525 millió dollárt szán a szomáliai és a kenyai helyzet csillapítására, ám ennek alig a fele áll rendelkezésre. Dzsibuti 30 millió dollárt szeretne lehívni, ám annak is csupán a 30 százaléka van meg.

Kapcsolódó anyagok:

Mit ér az olaj, ha nincs víz?

Szenegáli falut véd az első zöld fal rész

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás