Hirdetés
Hargitai Miklós Népszava

Az orosz olaj- és gázcsapok elzárása a nyugati világ és Oroszország közötti konfliktus optimális kimenetele esetén is be fog következni. Azért érdemes az optimális kimenetel kifejezést használni, mert egyelőre van rá esély, hogy az a háború, amely máris zajlik a két világpolitikai erőközpont között, megmarad a gazdasági mezőben.

Oroszország ma a szénhidrogének eladásából finanszírozza a másik, az igazi háborút – mellesleg a saját működését is –; kizárt dolog, hogy ez a konstrukció a jelen felállásban fennmaradjon. Az a tény, hogy a Fidesz is megszavazta az EP-ben az orosz olaj- és gázimport korlátozására felszólító álláspontot – amint ez a név szerinti szavazás jegyzőkönyvéből, illetve magából a megszavazott szövegből egyértelműen kiolvasható –, az erős külső nyomás mellett annak tudható be, hogy tisztában vannak vele: ez a realitás.
Európának a saját energetikai közeljövőjét az orosz szénhidrogénimport nélkül kell megterveznie.
A gyors átmenet fájdalmas lesz. (Orbánék kommunikációja azt jelzi, hogy ennek politikai árát próbálják az ellenzékre, illetve „Brüsszelre” terhelni, ugyanúgy, mint a saját magát gondosan tőkétlenítő, majd bezáró Sberbank esetében.) Az viszont nem igaz, hogy megvalósíthatatlan. Van rá egy jó analógia: sok minden irreálisnak tűnt a pandémia előtt a digitalizációban, ami ma már valóság – mostanában azt mondják, hogy a digitális átállás a járvány első évében tíz évet haladt előre. Nagyjából erre a sebességváltásra van szükség az energetikában is: az energiaigény csökkentésében (például a lakások hőszigetelésében, aminek támogatását a Fidesz 12 éve szabotálja), az áramtárolásban, a zöldenergia-használatban.

Európa meg fogja oldani, irdatlan tőke fog most az energiareform érdekében megmozdulni, ami egyébként befektetési szempontból is érdekes lehet, még a várható válság közepette is. Új atomerőművek viszont – beleértve Paks2-t – garantáltan nem fognak semmilyen szerepet játszani a krízis megoldásában. Egyrészt azért, mert az építésük minimális ideje az engedélyek megszerzésétől számítva 10 év – ennyi idő most nincs. Másrészt azért, mert Európa nukleáris üzemanyag-ellátása Oroszország és a vele szorosan együtt mozgó Kazahsztán nélkül nem megy, innentől pedig kár is tovább beszélni róla.
Ezért van az, hogy a Fidesz az említett határozatnak a Roszatom kiebrudalását rögzítő pontját is szívfájdalom nélkül megszavazta. A maguk módján realisták ők, csak itthon nem szeretnek róla beszélni. A saját szavazótábornak szánt mondás, hogy Paks2-vel védik a rezsicsökkentést, már csak azért is szánalmas, mert minden józan ember tudja, hogy nem lesz itt semmiféle rezsicsökkentés.
Rövid távon rezsinövekedés lesz, függetlenül a választások eredményétől (az, hogy naponta 15 milliárddal nő az államadósság, nem tartható fenn sokáig). Azért állítják az ellenkezőjét, mert ha igazat mondanának, beszélni kellene az okokról is: arról, hogy az elmúlt 12 év külpolitikája és energiastratégiája végletesen elhibázott volt, és az egész építmény most omlik rájuk, meg persze elsősorban ránk.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás