Hirdetés

A klímahelyzetről folytatott társadalmi konzultáció célja nem az, hogy az emberek átfogó véleményét megtudja az ügyben, ez egy kötelezettség, amit Brüsszel előír – kontrázott rá Hollik István kormányszóvivő az Inforádióban az Innovációs és Technológiai Minisztérium vasárnapi közleményére.

Pár napja felkerült a Kormany.hu weboldalra az úgynevezett Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiával kapcsolatos kérdőív, amely valójában egy konzultáció. A stratégia elkészítését a párizsi klímaegyezmény írja elő, ahogy azt is, hogy a kormányoknak nyilvános konzultációt kell folytatniuk a klímahelyzet kezeléséről, a magyar kormány azonban semmilyen módon nem hirdette a konzultálási lehetőséget. A kérdőív kitöltésére is mindössze egyetlen hetet hagytak, ez az egy hét ma, november 25-én, délben lejárt. Az ITM tegnap tagadta, hogy nemzeti konzultációt indítottak volna.

Amennyiben a kormány klímaügyben nemzeti konzultációt akar lefolytatni, akkor azt a szokásos módon fogja megtenni – írták.

Hollik Istvánt az Inforádióban arról is kérdezték, mi az oka, hogy a társadalmi konzultációt nem verték nagy dobra és kvázi elrejtették a kormányzati honlapon. A kormányszóvivő erre válaszolta azt, hogy nem az emberek átfogó véleményére voltak kíváncsiak, csak a brüsszeli előírásoknak tettek eleget. Via HVG.

Ehhez képest aztán ma újabb közleményt adott ki a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium, és közölték, hogy nagyon örülnek, hogy ennyien kitöltötték a kormány által amúgy elrejtett konzultációt. Közleményük így szól:

„A Brüsszel által előírt cselekvési tervek elkészítése kapcsán Magyarország minden esetben társadalmi egyeztetésre bocsátotta a témát. Ilyen volt például a Nemzeti Energiahatékonysági Cselekvési Terv, a Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Terv és a Második Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia.  Örülünk annak, hogy a kérdőívet ennyien, több mint 200 ezren töltötték ki. Mindenkinek a véleménye számít,  a beérkezett válaszokat a minisztérium kiértékeli, annak eredményeit nyilvánosságra fogjuk hozni. Ezt követően tárgyal majd a kérdésről a kormány.  Magyarország kormánya – ahogyan eddig is – a magyar emberek véleményének figyelembevételével fogja meghozni döntését.”

Íme a kormány “féltitkos” nyilvános társadalmi konzultációja a klímavédelemről

A kormány éppen nemzeti konzultációt folytat a klímavédelemről, csak az embereknek felejtettek el szólni róla. Elég komoly kérdésről van szó, ami sokunk életét befolyásolhatja. Ennek ellenére valószínűleg kevés az esélye annak, hogy eddig sokan kitöltötték volna a pár napja indított kérdőívet, mivel ezt a kormány sehol sem hirdeti.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás