Hirdetés

A gazdaságilag fejlett fogyasztói társadalmak hatalmas mennyiségű hulladékot termelnek naponta. Különösen igaz ez az USA tagállamaira. Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala szerint egy átlag amerikai naponta csaknem 2 kg szemetet termel. Ez az 1960-os amerikai átlag és a nyugat-európai országok szemetének duplája.

Idén januárban Gregg Segal fotóművész úgy döntött, képekkel érzékelteti a háztartási hulladék mennyiségét. Sorozata a "7 Days of Garbage", vagyis 7 nap szemétben. Szereplői Kaliforniában élő barátok, szomszédok, és ismeretlenek. Az általuk egy hét alatt felhalmozott háztartási hulladékban fekszenek.  Gregg Segal modelljei közül néhányan önként vállalták, hogy részt vesznek a projektben, mivel hisznek a mögötte húzódó gondolatban. Mások kompenzáció fejében vállalták. A fotós rendszerint arra törekedett, hogy változatos társadalmi és gazdasági háttérrel rendelkező embereket örökítsen meg. Személyenként változik a hulladék mennyisége. Persze akadtak olyanok, akik több szemetet termelnek, mint amennyit fotózni engedtek. Gregg Segal úgy gondolja, valószínűleg nem akarták, hogy igazán piszkos, szennyes hulladék is ott legyen, ezért csak a csomagolást mutatták. "Mások nem válogatták ki, és volt ott néhány csúnya dolog is, ez pedig erőteljesebbé tette a képet."

Akadt köztük, aki vacillált azon, hogy a szemétbe feküdjön-e. Segal ezt úgy kommentálta, hogy ez egy kicsit valóban megalázó lehet, ugyanakkor konstruktívnak is tartotta a dolgot. Szerinte ilyen alkalom csak egyszer adódik az ember életében. Mivel a fotós nem akart ebből kimaradni, maga is pózolt a családjával a saját maguk által termelt szemétben. A sorozatot szeretné folytatni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás