Hirdetés

A Gazprom sarkvidéki kutatásai miatt a Greenpeace tegnap megzavarta a Basel – Schalke Bajnokok Ligája-mérkőzést. Öt percig állt a játék.

Botrányosan kezdődött a keddi Basel-Schalke labdarúgó Bajnokok Ligája-mérkőzés, a találkozó 4. percében ugyanis négy Greenpeace-aktivista egy óriási transzparenst engedett le a stadion tetejéről tiltakozva a Gazprom cég (a német vendégcsapat főszponzora) sarkvidéki kutatásai miatt. Öt percig állt a játék.- közölte az origo.

Sok emberhez eljutnak a látványos akciók

Augusztus 25-én a Greenpeace belga aktivistái az ellenőrzést kijátszva a Forma-1 Belga Nagydíjon a Shell vállalati ügyfeleinek üzent a VIP szektorral szembeni lelátóról egy 20 méteres transzparenssel: „ARCTIC OIL? SHELL NO!” Az aktivisták egy másik csoportja átalakította a legendás Raidillon-kanyarban álló 80 méteres Shell hirdetőtáblát. A Shell a fő szponzora az F1 Belga Nagydíjnak, milliókat fizet a hirdetésekért. Mielőtt a verseny elkezdődött, két Greenpeace-es siklóernyős bannerekkel körözött a pálya fölött, hogy szembesítsék a Shell barátait és részvényeseit a cég sarkvidéki terveivel.

Tony Martin aktivista az egyik lelátó tetejéről lógatott le egy hatalmas transzparenst. A mászás előtt ezt nyilatkozta: „Az F1 Belga Nagydíj minden évben a Shell nagy napja: eurók millióit költi a VIP-vendégek helyszíni szórakoztatására és arra, hogy a pályát körbeplakátoltassa a cég logójával. Csak egyvalamiről nem akar beszélni: a sarkvidéki mélytengeri olajfúrás rendkívüli kockázatairól. Úgy látszik, ez a mi dolgunk marad.”  Több olajtársaság érdekelt a sarkvidéki olajfúrásokban, a legfontosabb közülük a Shell. Mára a világ minden részéről emberek milliói csatlakoztak a mozgalomhoz, melynek célja a vállalat megállítása, ám a Shell ennek ellenére sem hajlandó feladni terveit.

Kapcsolódó anyagok:

Két hónap a demonstráló Greenpeace aktivistáknak és a fotóriporternek

Klímaváltozás: a Greenpeace cselekvésre szólítja fel a döntéshozókat

Shell ellenes Greenpeace-akció a F1 Belga Nagydíjon

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás