Hirdetés

Hülyézésig fajult a hulladékgazdálkodási törvényről szóló általános vita ma a parlamentben. A heves vitában Illés Zoltán, a VM környezetügyért felelős államtitkára azt mondta a jobbikos Kepli Lajos egyik, volt minisztériumi dolgozók kirúgását érintő felvetésére, hogy “ne csináljon úgy, mintha hülye lenne”. Szilágyi László szerint: “Itt a hulladékgazdálkodás elsimicskásítása történik”.

Heves vita alakult ki ma a parlamentben, a hulladékgazdálkodási törvény általános vitájában. Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetügyért felelős államtitkára előterjesztői expozéjában azt mondta, a jövőben a szakmai szempontok mellett a hulladékgazdálkodási szolgáltatás biztonsága és minősége is hangsúlyos szerepet kap a szolgáltató kiválasztásánál, és ehhez segítséget is kapnak az önkormányzatok. A szolgáltatókat három minősítési kategória (A-B-C) és három minősítési osztály (1-2-3) alapján rangsorolják. A kategóriák a hulladékkezelés komplexitását jelzik, az osztályok pedig a szolgáltatás minőségének javítását célzó funkciókat mutatják, és ezek alapján az önkormányzatok könnyebben választhatnak magasabb szintű szolgáltatót, akiket viszont ösztönöznek a jobb szolgáltatás nyújtására – mondta Illés.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) politikusa, a független Szilágyi László azt mondta, szerinte a javaslat a piac újrafelosztása. "Itt a hulladékgazdálkodás elsimicskásítása történik" – fogalmazott. Felvetette, ha egy központi szerv mondja meg ki lehet szolgáltató, és egy másik szerv határozza meg, hogy mennyi a díj, akkor kérdés, hogy mennyi mozgástere marad a felelősséggel bíró önkormányzatnak.

Illés Zoltán erre úgy reagált, hogy a minősítés tekintetében szükség van az adminisztrációs kötelezettségekre, mert ezt másképpen nem lehet megcsinálni. Hozzátette, igenis az állam akarja megmondani, ki végezhet közszolgáltatást. Szerinte nem kellett volna 1990-től privatizálni ezt a területet, most viszont visszaállítják azt a rendet, amelyben hatékonyság, költségtakarékosság és környezettudatosság van. A közszolgáltatásban, ahogy nyugaton, úgy Magyarországon sincs helye a piacnak, a versenynek és a profitnak – tette hozzá.

Ezután a kétperces felszólalások alatt éles vita alakult ki Szilágyi László egy felvetése alapján, hogy miért rúgták ki a minisztériumi szakembergárdát. Illés Zoltán erre reagálva azt mondta, valóban mindenkit kirúgott, akik csalárd módon, szakmaiatlanul, törvénytelenül jártak el, akik síboltak. Szilágyi László szerint viszont meglett a következménye a szakemberek kirúgásának, hiszen olyan rossz törvényt fogadtak el, amit most öt hónappal a hatályba lépése után már korrigálni kell. Azt is felvetette, ha valóban csaló gazemberek dolgoztak a minisztériumban, akkor miért nem indult ellenük büntetőeljárás.

Ezt vetette fel a jobbikos Kepli Lajos is, akinek a felszólalását Illés Zoltán úgy kommentálta, "ne csináljon úgy, mintha hülye lenne". Az elnöklő Lezsák Sándor emiatt arra kérte az államtitkárt, vonja vissza ezt a kijelentését. Az államtitkár úgy vélte, olyan dolgok történtek a minisztériumban, amelyek jogilag nem tetten érhetők, bíróság elé nem vihetők.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás