Hirdetés

A Fidesz-kormányzás egyik legnagyobb vesztesének tartja a környezet- és természetvédelem ügyét az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke. Sallai R. Benedek szerint míg sok dologban egyszerűen nem tud jobban teljesíteni a kormány az előző nyolc évnél, addig ezen a területen nyilvánvalóan sokkal rosszabb a helyzet.

Sallai R. Benedek az MTI-hez ma eljuttatott közleményében Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkárának bejelentésére reagált arról, hogy a kormányzat jövőre – a mosatni külön szabályozás helyett – egységes jogszabályba kívánja foglalni a természetvédelemről és a vadgazdálkodásról szóló törvényt.  Az ellenzéki politikus azt írta, hogy míg sok dologban egyszerűen nem tud jobban teljesíteni a kormány az előző nyolc évnél, addig ezen a területen nyilvánvalóan sokkal rosszabb a helyzet. Bitay Márton bejelentését célszerűtlennek és elhibázottnak nevezte, és az véleménye szerint az alaptörvényt is sérti céljaiban, hiszen – mint hangsúlyozta – a természetvédelem számára visszalépést jelent az önálló jogszabályi háttér megszüntetése.

Az LMP szakpolitikusa szerint a kormányzat 2010-ben alapvetően elszakadt az európai normáktól azzal, hogy önálló minisztériumként ennek a fontos szakterületnek nem adott súlyához méltó kormányzati intézményi hátteret. De 2014-ben már önálló államtitkárságként sem működik tovább, holott a környezetterhelés és a természet pusztítása egyre magasabb, és egyre több kockázatot jelent a természeti értékgazdaság és a humánegészségügy szempontjából is – tette hozzá.  Sallai R. Benedek aggasztónak nevezi azt is, hogy ennek a lépésnek következményei a természetvédelmi szakhatósági háttér jövőjére nézve is kockázatosak lehetnek, aminek a magyar természetvédelem intézményi rendszerének felszámolása lehet az eredménye.  Megjegyzi azt is, hogy a területalapú támogatáscsökkentés legnagyobb vesztesei között a nemzeti parkok is ott vannak, amelyek működési forrásaik túlnyomó többségét vesztették el az átalakítással.(MTI)
 

Felparcellázva, szétszórva.

Folytatjuk – ígérte Orbán Viktor miniszterelnök a választási kampány során. Ez a környezetügyekben máris látványosan teljesült: tovább csökkent az ágazat kormányzati súlya. Felszívódott, szétforgácsolódott a minisztériumok között a környezetvédelem irányítása.  Leépülő állami környezetvédelem >>>

Kapcsolódó anyagok:

Csődöt mondott a vidékfejlesztés

Összevont természetvédelem és vadgazdálkodás

Csődbe juthatnak a nemzeti parkok?

Felparcellázva, szétszórva. Leépülő állami környezetvédelem

Csődbe juthatnak a nemzeti parkok?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás