Hirdetés
greenfo/MTI

A szárazföldi állatokra is sokrétű hatása van az északi sarkköri jég felgyorsult olvadásának. A jegesmedvék a változás miatt többet tartózkodnak a szárazföldön, ahol grizzly medvékkel kereszteződhetnek.

A vízben élő mikroorganizmusok mellett olyan állatokat is érint a növekvő hőmérséklet, mint a sarki róka és az észak-amerikai rénszarvas – írta egy nemzetközi kutatócsoport a Science című szakmai lapban megjelent tanulmányában. Az Észak-Amerikában karibu néven is ismert rénszarvast a táplálékhiány veszélye fenyegeti, az olvadó jég miatt ugyanis a következő évtizedekben megváltozik a környezet.

Farkasok és sarki rókák csapatai fognak izolálódni, a jégmentes vízfelszínen ugyanis nem tudnak áthatolni. Emiatt a jövőben nemcsak nyáron, hanem az év hosszabb szakaszában is el lesznek szakadva fajtársaiktól. A tanulmány szerint a sarkvidék egyes lakóival viszont gyakrabban lehet majd találkozni a klímaváltozás következtében. A jegesmedvék például a kutatók adatai szerint a változás miatt többet tartózkodnak a szárazföldön, ahol grizzly medvékkel találkoznak, sőt kereszteződnek is.

"A jégolvadás és a hosszabb jégmentes évszakok kedveznek a populációk keveredésének" – fejtette ki Eric Post amerikai biológus.

A keveredés viszont nem jelent törvényszerűen gondot, bár ez kiválthatja egyes állatpopulációk között a kórokozók terjedését – véli a szakértő. A Kanada sarkköri területein lévő jég további olvadása valószínűleg ahhoz vezet, hogy az Északi-sarkvidék eddig egymástól elszigetelt állatfajai között még több kapcsolat alakul ki. Ezáltal pedig több olyan kórokozó terjedhet el, amely eddig csak izoláltan élő populációknál fordult elő. Például a PDV-vírus, amely jelenleg az Északi-sarkvidék keleti felén lévő fókákat tizedeli, átterjedhet a nyugati részen élő fókára, ha e fókafajok keverednek – magyarázta Post.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás