A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: 24.hu

Eddig a zoonózisok főként Afrikában és Dél-Ázsiában zajlottak, az Amazonas-medence pusztulása viszont nagyon kockázatossá teheti a területet. A szakértő szerint Amazóniában rengeteg vírus található.

David Lapola, a Campinasi Egyetem ökológusa szerint a következő pandémia az amazóniai esőerdőből indulhat ki – írja a ScienceAlert. A szakértők úgy vélik, hogy az új koronavírus azért terjedt át az emberre, mert fajunk megzavarta a természeti világot. Lapola szerint az Amazonas-medencében az erdő pusztulása miatt hasonló módon fokozódik a veszély.

A zoonózis kifejezés azt a folyamatot jelöli, melynek során egy kórokozó állatról emberre terjed. A kutatók úgy gondolják, hogy a természetes élőhelyek zsugorodása és az emberek terjeszkedése egyre növeli az ilyen események kockázatát. Lapola a trópusi esőerdők ökológiai átalakulását vizsgálja, és úgy véli, hogy az amazóniai erdőirtás fajunkra is komoly veszélyt jelent.

A helyi esőerdő ismét gyors ütemben pusztul, ezzel együtt zsugorodnak az élőhelyek, az ökológiai egyenlőtlenség pedig elősegítheti a vírusok fajok közötti átadását.

Hasonló volt megfigyelhető a HIV, az Ebola és a dengue-láz esetében is. Eddig a zoonózisok főként Afrikában és Dél-Ázsiában zajlottak, az Amazonas-medence pusztulása viszont nagyon kockázatossá teheti a területet. Lapola szerint ez még egy ok arra, hogy ne használjuk felelőtlenül a helyi esőerdőt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek