Hirdetés

Az EMLA Egyesület – a Heinrich Böll Stiftung e.V. támogatásával és együttműködésével – 2015-ben a magyarországi stratégiai tervezés energetikát érintő szegmensét vizsgálta. Az elmúlt 10 évben elkészített és elfogadott, továbbá az Európai Unió felé jelentéstételi kötelezettségként megküldött olyan terveket tekintettük át, amelyek valamilyen módon érintik az energiatermelést és –felhasználást.

Az EMLA a tervek értékeléséhez egy saját módszertant dolgozott ki: először is a Föld ökológiai terhelhetőségének határai (az ún. Planetary Boundaries) elméletből indultunk ki. Erre építve alkottuk meg az indikátorok egyik részét. Egy másik fajta indikátor-csoport az alkotmányossági kritériumokat vizsgálta, tehát azokat a szempontokat, amelyek az Alaptörvényből és az Alkotmánybíróság gyakorlatából fakadnak. Végül egy harmadik indikátor-csoport arra kérdezett rá, hogy a magyar energia tervek és programok miként harmonizálnak az ország környezetvédelmi, fenntartható fejlődési és klímavédelmi terveivel, programjaival.

Az eredmény semmiképpen sem biztató, és talán egy kivételtől eltekintve az energia tervek között nem találunk olyat, ami ne adna negatív értékelést az alkalmazott 22 indikátor közül legalább 5-re. A legjobban teljesítő tervnek, a Nemzeti Energia Stratégiának a viszonylag kedvező értékéből is azonban erőteljesen levon az a tény, hogy ennek alapján és az ez által elképzelt energetikai jövőkép szerint zajlik ma is a Paksi Atomerőmű bővítésének előkészítése.

Külön vizsgáltuk a tervek előkészítése során a lakosság bevonására tett erőfeszítéseket, és úgy találtuk, hogy fontos tervek esetében (mint a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia és a Közlekedési Energiahatékonyság-javítási Cselekvési Terv) elmaradt a társadalom széles körű bevonását lehetővé tevő és biztosító eljárás.

A tanulmány véleményezésében részt vett a németországi UfU,  az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ és a Greenpeace Magyarország. A tanulmány megküldésre került a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium számára is. Az angol nyelvű anyag itt érhető el.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás