Hirdetés

Elolvasták az Európai Bizottságban a magyar energia- és klímatervet, majd azt írták: kidolgozatlan az anyag, kiegészítésre szorul, ahol pedig konkrét tervek vannak benne, az nem elégséges.

Az év elején kellett az EU-tagoknak beadni a nemzeti energia- és klímaterveket, ma pedig az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta ezeknek az értékelését. A magyar tervekkel kapcsolatban nem sok jót írtak: a célok és az intézkedések nincsenek teljesen kidolgozva, a tervezetet még ki kell egészíteni.

Amikor az MTI beszámolt a jelentésről, azt írták: „egyes tagállamoknak mérhető, megvalósítható, reális és határidőhöz kötött célkitűzéseket kell megállapítaniuk. Több konkrét szakpolitikai lépéssel és intézkedéssel kell támogatniuk a nemzeti célértékeik és hozzájárulásaik elérését.” Egy apró részletet nem említettek meg: hogy ez a kritika konkrétan a magyar tervekről szólt.

A magyar dokumentum szerint 2030-ig a megújuló energiaforrások arányát csak arra a 20 százalékra vinnék fel, amely az uniós minimumelvárás. Ez a most kiadott vélemény szerint „nem tükrözi teljes mértékben Magyarország lehetőségeit”. Ami az unió energiahatékonysági céljai eléréséért tett magyar vállalásokat illeti, a jelentés azt írta: a hozzájárulás nagyon alacsony, a szakpolitikát és az intézkedéseket pedig jobban is tisztázhatnák.

Az értékelés arra is kitér: jó, hogy egy konkrét szám is bekerült a magyar tervekbe, mégpedig az, hogy 14 700 milliárd forintba kerülne az energiaszektor átalakítása és az energiahatékonyság növelése. Csakhogy ehhez nem jelöltek meg forrásokat, így a lehetséges befektetők nem láthatják át az intézkedések pénzügyi hátterét – áll a jelentésben – melyet a HVG szemlézett.


A Fidesz az Európai Unió szintjén is szabotálja a klímaváltozás elleni küzdelmet. 

Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta a tagállamok által az év elején benyújtott nemzeti energia- és klímatervek értékelését. Az átfogó értékelés alapján a Fidesz-kormány késve összedobott, hiányos energia- klímaterve a közös minimumkövetelményeket alig üti meg. Az LMP korábban többször figyelmeztette a kormányt, hogy ezzel a tervvel csak sereghajtók leszünk Európában. Napról-napra egyértelműbb, hogy a Fidesz nem veszi komolyan a klímaváltozás elleni küzdelmet. Nem értik, hogy a hatékony klímavédelmi intézkedések az ökológiai-társadalmi katasztrófa elkerülését szolgálnák.  Nem csoda ezután, hogy a Fidesz az LMP klímavészhelyzet kihirdetésére vonatkozó javaslatát is elutasította, és teljes figyelmüket leköti a német autóipar rövid távú gazdasági érdekeinek kiszolgálása. Schmuck Erzsébet kezdeményezi, hogy az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága vegye napirendre az Európai Bizottság értékelésének megvitatását. Ideje, hogy a Fidesz-többség végre támogassa a valódi megoldásokat kínáló zöld lépéseket – olvasható a párt mai közleményében.


Még az első Orbán kormány idején, valamikor 1998 és 2002 között, évekkel az Európai Unióhoz való csatlakozás előtt, egy, a Fideszhez és a miniszterelnökhöz is közelálló szakértő azt mondta nekem, hogy Orbán Viktort egyáltalán nem érdekli a környezetvédelem, és csak az uniós pénzekre hajt. Akkor nem hittem neki, mára bebizonyosodott, hogy igaza volt.
Az Orbán kormány száz környezeti bűne, vagy több >>>

Nyitóképen a térkép, amelyen fehérrel láthatjuk a kormány szerint a szélturbinák telepítésére alkalmas területeket.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás