A rovat kizárólagos támogatója

A Vidékfejlesztési Minisztérium 2012 augusztusában stratégiai partnerségi megállapodás kötését kezdeményezte a Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek Koordinációs Tanácsával, amiből nem lett semmi. A zöldek most nyílt levelet írtak Fazekas Sándor miniszternek.

Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter úr részére

Tisztelt Miniszter Úr!

A Vidékfejlesztési Minisztérium  Parlamenti és Társadalmi Kapcsolatok Főosztálya által 2012 augusztusában stratégiai partnerségi megállapodás kötését kezdeményezte a Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek Koordinációs Tanácsával. A megállapodás szövegének tervezetét több hónapon keresztül egyeztetve közösen alakították ki a minisztériumi és civil oldal képviselői. Amikor a folyamat az aláírás küszöbére ért, a főosztálytól azt az értesítést kaptuk, hogy az ügyben Dr. Illés Zoltán államtitkár úr fog eljárni. Államtitkár úr megkeresésünk után, idén májusban levélben jelezte, hogy nem kíván egyetlen egy zöld civil szervezettel sem stratégiai partnerségi megállapodást kötni. A kapcsolattartásra egy webfelületet és az államtitkársága által szervezett tematikus egyeztetéseket ajánlotta.

Jelezzük, hogy nem tartjuk elégségesnek Illés államtitkár úr által kialakított fórum és webfelület rendszert. A találkozók lebonyolítási módja tapasztalatunk szerint nem teszi lehetővé a minisztérium szabályozási és fejlesztési terveinek megfelelő megismerését, valamint ezekhez kapcsolódva az érdemi szakmai párbeszédet. A találkozók az elmúlt évek alatt kiüresedtek.

Miniszter Úrnak jelezni kívánjuk, hogy a minisztérium saját kezdeményezését vonta vissza a stratégiai partnerségi megállapodást illetően. Jelezzük azt is, hogy egyetlen környezet- és természetvédő szervezettel sincs a tárcának megállapodása, és a kapott tájékoztatás szerint erre már szándéka sincs a minisztériumnak, miközben értesüléseink szerint 28 más ágazati szervezettel kötött ilyen megállapodást a tárca.

Hangsúlyozzuk, hogy a tervezett stratégiai partnerségi megállapodásban a Koordinációs Tanács – melynek 20 fős tagságát a Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek Országos Találkozója választja meg – nem saját magát vagy tagjait, hanem a megállapodáshoz csatlakozó összes környezet- és természetvédő civil szervezet jogszabályokkal kapcsolatos véleményalkotását kívánta volna koordinálni.

Ezen ügy példája miatt is jelezni kívánjuk, hogy bár néhány területen kiváló partneri együttműködést tapasztalunk a minisztérium munkatársainak részéről, de azt összességében a természet- és környezetvédelem ügyére nézve kedvezőtlennek tartjuk, hogy a témával foglalkozó civil szervezetek és a felelős minisztérium közötti kapcsolatok javarészt informálisak, rendezetlenek, és ezért nem kellően hatékonyak.

Sajnálatosnak tartjuk továbbá, hogy a tárca több esetben sem segítette a környezet- és természetvédő civil szervezetek partneri viszonyának kialakítását más kormányzati szervekkel. Így például a minisztérium nem környezet- és természetvédelemmel foglalkozó civil szakértőt jelölt a Nemzeti Együttműködési Alap illetékes kollégiumába, illetve nem lépett fel azért sem, hogy az Országos Találkozó által delegált szakember vehessen részt a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács munkájában.

Tisztelt Miniszter Úr! Az Alaptörvény szerint mindannyiunk kötelessége a természeti erőforrásaink és az állampolgárok egészséges környezethez való jogának védelme. Ez a cél csak a kormányzat és az állampolgárok civil szervezetei együttműködésével érhető el, az Aarhusi Egyezmény szellemiségének megfelelően. Kérjük Önt, hogy tegyen lépéseket a Vidékfejlesztési Minisztérium és a környezet- és természetvédő civil szervezetek közötti valódi partneri együttműködés kidolgozására az érdekeltek érdemi bevonásával. Kérjük, hogy e kétoldalú partnerség megalapozása érdekében személyesen is találkozzon a környezet- és természetvédő civil szervezetek képviselőivel.

Szeged, 2013. július 12.

Bojtos Ferenc
elnök
Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek Koordinációs Tanácsa
Az aláírók listája: Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek Koordinációs Tanácsa partnerségi nyilt levele Fafekas Sándornak (217 KB pdf)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás