Hirdetés

Többször megkísérelték már fogságban tartani a nagy fehér cápát, de ez még soha egyetlen akváriumnak sem sikerült. Ugyanerre a sorsra jutott a japán Csuarumi Akvárium is a hét elején hozzájuk vitt felnőtt egyeddel.

Az origo szerint nem mindennapi fogás akadt január 4-én hétfőn, az Okinava szigetén fekvő Jomitan falu partjainál kifeszített hálóba, egy arrafelé nem különösen gyakori nagy fehér cápa személyében. A 3 méter 30 cm hosszú, kifejlett fiatal hím egyedet feltehetően a kerítőhálóba akadt halak vonzották oda. Az állatot kiszabadították, és a Csuarumi Akvárium helyszínre kiszállt szakemberei segítségével még aznap a tengeri akváriumba szállították. A cápát a legnagyobb medencében helyezték el, és folyamatos megfigyelés alatt tartották. Az egyik gondozó szerint a nagy fehér eleinte nyugodtan viselkedett.

Csütörtökön azonban szemmel látható változás állt be az állat viselkedésében, féloldalasan mozgott, már alig tudott úszni. A személyzet kiemelte a vízből a ragadozót, amit megvizsgáltak az intézet állatorvosai, de már nem tudtak segíteni a ragadozón; a nagy fehér cápa elpusztult. Az akvárium közleménye szerint szakértő bevonásával vizsgálják, hogy mi okozhatta az állat halálát.

Folytatás:  Csak nagyon kevés nagy testű cápafaj bírja a fogságot

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás