Hirdetés

A fideszes feudalizmus vagy a sikeres családi vállalkozás mintapéldája a Paks 2-ügyi tárca nélküli miniszter, Süli János családi cégének 730 milliós támogatása?

♠ Három EU-s pályázaton keresztül pár év alatt 730 millió forinttal tolták meg egy kormánytag családi cégét.
♠ A kormánytag Süli János Paks 2-ügyi tárca nélküli miniszter.
♠ Egy olyan céget, aminek az alapítása óta minden évben konkrétan nulla vagy pár tízezer forintos forgalma és összesen 2 alkalmazottja volt, vagyis nem folytatott tényleges üzleti tevékenységet.
♠ A cég még egy takarmányozással kapcsolatos tudományos kutatásra is kapott 110 milliót.

Mindezeket Hadházy Ákos független képviselő állítja, dokumentumokra alapozva.
Süli Balázs, a miniszter fia, a cég tulajdonosa a dokumentumok valódiságát nem vitatva azt állítja, hogy ez egy valós, a politikáról független vállalkozás, ami akkor kapta a messze legnagyobb összeget, amikor az apja még nem volt országosan ismert politikus. Amikor Süli Jánost, Paks erős emberét, az atomerőmű egykori vezérigazgatóját, a tolnai város polgármesterét 2017. tavaszán kinevezték a Paks 2-ért felelős tárca nélküli miniszternek, a mérnök-politikus a három cége közül az egyiket, a Biogas Productor Kft. nevűt a fiának, Süli Balázsnak ajándékozta.

Külső szemlélő ekkor nehezen tudta volna eldönteni, hogy mekkora ajándék is ez a főtevékenységeként – a cégpapírokon legalábbis – szarvasmarhatrágyából gázt előállító vállalat. A megelőző években jellemzően nulla forint forgalma volt ugyanis, de még a megelőző, 2016-osban is csak 47 ezer forint. Ami még akkor sem nevezhető acélosnak, ha a cég költségei sem lehettek nagyon magasak, mivel mindössze két alkalmazottja volt. 2016-ban mégis egészen bravúros évet zárt a cég: 47 ezer forintos éves forgalom mellett több, mint 92 millió forintos nyereséget ért el. Mondjuk egy évvel azután, hogy majdnem pont ekkora vesztesége volt.

A mesés jövedelemtermelő húzás ellenére a valós tevékenységet láthatóan nem folytató cégben külső szemmel egy dolog tűnt bármennyire is értékesnek: az alapításuk után vásároltak egy 7 hektáros mezőgazdasági területen álló, három omladozó istállóból és pár apró, lepusztult melléképületből álló régi TSZ-telepet a Heves megyei Füzesabony közelében található Tófalunál. Az EU-támogatások lenyúlását nyomozó Hadházy Ákos képviselő kikutatta ugyanis, hogy az addig tetszhalott cég 2017 nyarán közbeszerzési szerződést kötött, ami szerint 510 millió forintból tehenészeti telepet épít a területen, benne az istállókon kívül egy meghökkentő méretű, 1000 négyzetméteres, irodákat és szociális helyiségeket tartalmazó épülettel.

De miért közbeszerzéses módszerrel választ egy magáncég kivitelezőt egy építkezéshez? Kizárásos alapon azért, mert az eredeti összeget, amiből beruház, EU-s pályázaton nyerte. Ilyenkor ugyanis kötelező a közbeszerzés, más esetben viszont nem lenne az. Csakhogy az elérhető közbeszerzési adatbázisokban nyoma sincs annak, hogy a Biogas Productor (BP) uniós pénz kapott volna tehenészetre.  További érdekességek a 444.hu-n >>>

Fotó: Süli János / Facebook

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás