Hirdetés

Ironikus, hogy a téli sportokat olyan vállalatok szponzorálják, amelyek a felmelegedésért, így az egyre kevesebb havas napért, lejtőért a leginkább felelősek – olvasható a Badvertising (Rosszreklám) nevű kampánycsoport és a New Weather Sweden kutatóközpont által készített legújabb jelentésben.

Úgy találták, legalább száz eseményt, szervezetet és sportolót támogatnak fosszilis tüzelőanyag vállalatok, autógyártók és repülőtársaságok. Ez olyan, mintha a téli sportok a saját koporsójukba vernék a szögeket, mondta egy olimpiai bajnok.

83 szerződést találtak a jelentést készítők, amelyek autógyártókkal kapcsolatosak.
A Nemzetközi Sí és Snowboard Szövetséget az Audi szponzorálja, a gyár autóinak majdnem 90 százaléka volt benzin és gázolaj meghajtású 2021-ben. 12 olyan szerződést találtak, amelyek fosszilis-üzemanygot előállító, használó cégekhez köthetők, köztük van a Gazprom az Equinor, öt légitársaság, például a British Airways és az SAS.

Ismeretes, milyen kevés hó esett ezen a télen az Alpokban. Már 3 éve is írtunk róla, de egy friss kutatás szerint is 36 nappal rövidebb most a havas napok száma, mint a sokéves átlag, jelenleg  egy kb. magyarországnyi, 90.000 négyzetkilométerrel kisebb a havas területek nagysága az északi féltekén. A 2022-es pekingi téli olimpiát majdnem teljes egészében mesterséges havon kellett megrendezni.  Andrew Simms, a Badvertising munkatársa szerint: „A sport véget vetett a dohányzás szponzorációjának az egészségügyi aggályok miatt, ugyanezt kell tennie a fő szennyezőkkel is, nemcsak a sportolók, a bolygó és a közvélemény védelme érdekében, hanem a sport jövője érdekében is.”

E hónapban a legjobb síelők sürgették a Nemzetközi Síszövetséget, hogy tegyen lépéseket az éghajlati válság miatt. Az egyik kérés egy „földrajzilag ésszerűbb” versenynaptár kidolgozására irányult a repülések szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése érdekében, mivel ebben a szezonban a férfi versenyzők kétszer utaztak Európából Észak-Amerikába és vissza.

2022-ben a Tennis Australia felmondta a szponzori szerződését a Santos olaj- és gázipari társasággal, miután egy kampányt „sportmosással” vádoltak.

Az Audi és a Nemzetközi Síszövetség (FIS) nem válaszolt a Guardian megkeresésére.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás