A rovat kizárólagos támogatója

Ötvenkét környezetvédő szervezet írt levelet a Miniszterelnökségnek, kérve a lehetőséget, hogy a zöld civilek tagot delegálhassanak a helyreállítási alap monitoring bizottságába.

Az EU által Magyarországnak juttatandó Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz működését egy monitoring bizottság felügyeli. A hónap elején megalakult közel 40 fős monitoring bizottság állami és civil szereplőkből áll. A bizottsági tagság érdekében írt levelet a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a WWF Magyarország kezdeményezte, az ötvenkét aláíró szervezet között megtalálható a Greenpeace és a Levegő Munkacsoport is.

A környezetvédő szervezetek felhívják a kormány figyelmét arra, hogy a helyreállítási alap kiemelkedő szempontként fogalmazza meg a környezetvédelmi célokhoz való hozzájárulást. Ezért tartják sajnálatosnak, hogy a monitoring bizottságba nem hívtak meg egyetlen olyan civil szervezetet sem, amely átfogóan tudná képviseli a természet- és környezetvédelem érdekeit. Emlékeztetik a Miniszterelnökséget arra, hogy az EU csatlakozás óta minden kormányzat a Környezet- és Természetvédő Szervezetek Civil Együttműködését kérte fel az operatív programok monitoringjában való részvételre. Hivatkoznak arra, hogy az EU bizottság partnerségi kódexe szerint, ha a civil társadalmat képviselő szervezetek érdekeiket összefogó szervezetet hoznak létre, ez a szervezet jelölheti ki a közös képviselőt a partnerség képviselőjét.

Sajtóhírek szerint az EU bizottság idén nem fogja elfogadni a 2500 milliárdos magyar helyreállítási tervet, elvárja többek között, hogy a kormány megerősítse a korrupcióellenes fellépést és biztosítsa a közérdekű információkhoz való hozzáférést. 

A teljes levél letölthető itt >>> 


Leveleki Zsolt, az RRF terv végrehajtásáért és fejlesztéspolitikai jogi ügyekért felelős helyettes államtitkár úr részére
Miniszterelnökség
Budapest

Tárgy: Környezet- és természetvédelmi civil tag meghívása a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz monitoring bizottságába

Tisztelt Helyettes Államtitkár Úr!

Környezet- és természetvédelmi civil szervezetekként üdvözöljük, hogy a kormány monitoring bizottság megalkotásáról döntött a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (HEE) működésének segítésére. Lényegesnek tartjuk, hogy az érdekelt társadalmi partnerek kapjanak szerepet a HEE programjai megvalósításában, és a folyamatok nyomon követésében. Az Európai Unió regionális politikája és a HEE európai keretrendszere kiemelkedő szempontként fogalmazza meg a környezetvédelmi célokhoz való hozzájárulást, és a környezetre gyakorolt negatív hatások minimalizálását. Sajnos a HEE monitoring bizottságában egyetlen olyan szervezet sem kapott helyet, amely a természetvédelem és a környezetvédelem érdekeit átfogóan tudná képviselni.

Magyarországon szokás szerint a Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek Együttműködését kéri fel a mindenkori kormányzat, hogy környezetvédelmi érintettség esetén tagokat delegáljon a kormányzati tanácsadó testületekbe, mint például az Országos Környezetvédelmi Tanács, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács vagy az operatív programok monitoring bizottságai. A Zöld Civil Együttműködésben az összes releváns országos és regionális, környezeti üggyel foglalkozó civil szervezet részt vesz.

Az európai strukturális és beruházási alapok keretében megvalósított partnerségre vonatkozó európai magatartási kódex szerint amennyiben a civil társadalmat képviselő szervezetek érdekeiket összefogó szervezetet hoznak létre, ez a szervezet jelölheti a közös képviselőt a partnerségi képviseletre. Ezen elv szerint jár el a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkársága és az irányító hatóságok is, így a Zöld Civil Együttműködés delegálja a környezeti civil partnereket a Partnerségi Megállapodás és az operatív programok monitoring bizottságaiba.

Kérjük, hogy a magyar környezetvédelmi partnerségi szokásokat, és az EU strukturális alapjai partnerségi szabályait is figyelembe véve adjon lehetőséget a Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek Együttműködésének egy tagot delegálni a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz monitoring bizottságába.

Kezdeményező szervezetek:
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Magyar Természetvédők Szövetsége
WWF Magyarország

Csatlakozó szervezetek:

“Bihar” Kis-sárréti Civilek Társasága
Bábozd Zöldre Környezeti Nevelési Egyesület
Beregi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület
Beretzk Péter Természetvédelmi Kulturális Hagyományőrző Klub
Bodrog Egyesület
Bors Alapítvány
Budapesti Természetbarát Sportszövetség Természetvédelmi és Természetismereti Bizottság
Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület
CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület
Cserhát Természeti és Kulturális Értékeiért Alapítvány
Csermely Környezetvédelmi Egyesület
Dél-alföldi Regionális Környezetvédelmi Civil Hálózat Egyesület (DARKCIH)
Éghajlatvédelmi Szövetség
E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület
Energia és Környezet Alapítvány
Energiaklub
Fauna Alapítvány
Fenntarthatóság Felé Egyesület
Gaja Környezetvédő Egyesület
Greenpeace Magyarország Egyesület
Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány
Hidra Természetvédelmi és Ifjúsági Egyesület
HOLOCÉN Természetvédelmi Egyesület
Jane Goodall Intézet
Kalocsakörnyéki Környezetvédelmi Egyesület
KÖRLÁNC Szegedi Munkacsoport
Közép-magyarországi Zöld Kör
Levegő Munkacsoport
Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány
Magyar Környezeti Nevelési Egyesület
Magyarország Természeti és Kulturális Örökségéért Alapítvány
Mozgalom az  Egészséges Város Környezetéért Civil Társaság
Nők a Balatonért Egyesület
Ökológiai Stúdió Alapítvány
Pécsi Zöld Kör
Reflex Környezetvédő Egyesület
Roll Natural Egyesület Oktatás és egészségmegőrző csoport
Serpentes Alapítvány
Szárnyaskerék Egyesület
Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért
Tengeri Íjász és Hagyományőrző Egyesület
Természet és Környezetvédők Solti Egyesülete
Ürömért! Ürömi Településfejlesztési és Érdekvédelmi Egyesület
Védegylet Egyesület
Zöld Akció Egyesület
Zöld Kapcsolat Egyesület
ZÖLD KÖR
Zöld Pont Alapítvány
Zöld-Híd Alapítvány

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás