Hirdetés
Tavaly Európa a saját bőrén tapasztalta meg a klímaváltozás pusztító hatásait. A bolygónak gyors, radikális változásra van szüksége ahhoz, hogy esélye legyen mérsékelni a közelgő klímakatasztrófa hatásait. Elvileg erre a gigászira feladatra vállalkoznak a zöldpártok, amelyek Európa-szerte szép számmal léptek kormányra a 2010-es évek végén, ami után jellemzően csökkent a népszerűségük.

Mikecz Dániel politológus és Schiffer András egykori zöldpolitikus értékeli az ökopolitika közelmúltját és kilátásait.
Az ENSZ tavaly októberi, apokaliptikus jelentése szerint nyolc éve maradt az emberiségnek arra, hogy egyáltalán esélye legyen elkerülni a klímakatasztrófát. Amennyiben a világ népei nem kötelezik el magukat a szén-dioxid-kibocsátás radikális csökkenése mellett, az évszázad végére 2,1–2,9 Celsius-fok közé nőhet az átlaghőmérséklet emelkedése. Ha ez bekövetkezik, a Föld drasztikusan átalakul, és az általunk ismert formája megszűnik létezni.

Két Celsius-fokos melegedésnél kipusztul a korallzátonyok 99 százaléka, az antarktiszi jégtakaró nagy része elvész, az amazonasi esőerdő visszaszorul, és több mint egymillió négyzetkilométernyi permafrosztos terület olvadhat ki, ami nemcsak az abban rejtőző vírusok kiszabadulását hozná magával, de a Föld azon képességét is csökkentené, hogy elnyeli az üvegházhatású gázokat. A felmelegedéssel tovább nő az élelmiszer- és vízhiánnyal küzdők száma, a tengerszint emelkedése és az extrém időjárás pedig fokozza a migrációs nyomást.

Tavaly Európa a saját bőrén tapasztalta meg a klímaváltozás hatásait:
— Olaszország legnagyobb folyója, a Pó július végére lényegében eltűnt,
— az Egyesült Királyságban először mértek 40 Celsius-foknál magasabb hőmérsékletet,
— az Egészségügyi Világszervezet szerint a kontinensen 15 ezren haltak meg a hőhullámban,
— Magyarországon pedig több mint száz éve nem pusztított olyan hőség, mint tavaly, így aztán rég nem látott aszály sújtotta hazánkat, amit megsínylett a mezőgazdaság.

A zöldpolitika innen nézve napról napra aktuálisabbá válik, és a klímamozgalom Európa-szerte ki is harcolta magának a politikai képviseletet.
Folytatás a 24.hu-n >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás