Hirdetés

Áder János államfő visszaküldte megfontolásra a parlamentnek azt a nemrég elfogadott javaslatot, amelynek alapján közvetlenül irányíthatja a fővárosi önkormányzat a Margitszigetet.

Áder János azzal indokolta a parlament által június 10-én már megszavazott törvény visszaküldését, hogy azzal nem ért egyet, mert a Margitsziget fővárosnak adásával megváltozna a XIII. kerület határa is, egy nemzetközi egyezmény, az Európa Tanács Helyi Önkormányzatok Európai Chartája értelmében viszont – melynek Magyarország is tagja – a helyi önkormányzatok határait nem lehet megváltoztatni az érintett közösségekkel folytatott előzetes konzultáció, vagy helyi népszavazás nélkül. Ez azt jelentené, hogy a XIII. kerület véleményét is ki kellene kérni a határainak megváltozásáról.

Mint ismert, a Margitsziget eddig a XIII. kerülethez tartozott, egy május közepén Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter által beterjesztett törvényjavaslat szerint azonban az a főváros közvetlen irányítása alá kerülne június 30-ától. A törvény indoklása szerint erre azért van szükség, mert a Margitsziget kiemelt idegenforgalmi jelentőségű, a fejlesztése túlmutat egy kerületi önkormányzat stratégiai tervezésében rejlő lehetőségeken.

A javaslat benyújtása után megjelentek olyan hírek, miszerint a főváros felparcellázná a területet, Tarlós István főpolgármester azonban ezt következetesen cáfolta. (MTI)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás