Hirdetés
Forrás: 444.hu

Elég nagy titokban, de újabb akkumulátoripari beruházásra kapott engedélyt a Fejér megyei kormányhivataltól a dél-koreai tulajdonú SK On Hungary Kft., vette észre az Átlátszó. A cég korában 80 milliárd forintos állami támogatással épített elég komoly botrányokat kiváltó akkugyárat, ahol korábban többen rosszul lettek  szabálytalanul tárolt veszélyes anyagok miatt.

Az úgynevezett „európai validációs üzemben” a tervek szerint évi 124 ezer akkucella és -modul biztonsági tesztelését, majd megsemmisítését fogják végezni. Az üzemben többféle eljárással fogják vizsgálni a tesztpéldányokat – többek közt magasról leejtik, átszúrják, roncsolják, hősokknak és légnyomás-próbának teszik ki őket –, végül az összeset megsemmisítik, amivel évi 4000 tonna hulladék keletkezik majd. Ennek ellenére a hatóságok

nem tartották szükségesnek részletes környezeti hatásvizsgálati és katasztrófavédelmi eljárás lefolytatását.

„A létesítményről eddig szinte semmilyen információ nem látott napvilágot, csupán a kormányhivatal honlapját böngészve lehet ráakadni az engedélyezési eljárás dokumentumaira” – írja az Átlátszó. Az új üzem nem a meglévő akkumulátorgyár része lesz, hanem egy önálló létesítmény, de arra is vonatkozik a kiemelt beruházásról szóló kormányrendelet, akárcsak az akkumulátorgyárra.

A gyár építését a magyar hatóságok nem kötötték környezethasználati és katasztrófavédelmi engedélyhez. Nem mintha az engedélyeztetés sokat számítana: az SK akkugyára augusztus 22-én, bő két héttel azután kapott környezethasználati engedélyt, hogy a céget 14 millió forintra büntették, mert bejelentés nélkül tárolt veszélyes anyagokat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás