Hirdetés
greenfo/MTI

A paksi atomerőmű tervezett bővítése miatt nem számol a Duna torlasztásával az MVM Magyar Villamos Művek Paks II. Atomerőműfejlesztő Zrt. – derül ki Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszternek Szél Bernadett (LMP) képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.

A parlament honlapján ma közzétett levél szerint arra a kérdésre, hogy Épül-e vízlépcső a paksi bővítés miatt, a miniszter azt írta: az atomerőmű hűtővízzel való ellátását jelenleg egy nagyjából 1,4 kilométer hosszú hidegvíz-csatorna biztosítja.

A megfelelő mélységű és keresztmetszetű csatorna kialakításával a szükséges vízmennyiség természetes hozzáfolyással, biztonságosan eljuttatható a Dunából a hűtővizet kiemelő szivattyúállomásokig. A tájékoztatás szerint ez a hidegvíz csatorna szolgálja majd ki a tervezett új blokkokat, ezért a mélyítése szükséges, a tervezett bővítés és mélyítés során figyelembe veszik a folyómeder "belátható időn belüli" mélyülési ütemét is. A meglévő és a tervezett új blokkok előreláthatólag 5-6 évet fognak együtt üzemelni. Az időszakban a Dunából kiemelt frissvíz mennyisége nagyjából a jelenlegi 2,3-szorosára nő, a jelenleg üzemelő blokkok leállítása után pedig ez a mennyiség a jelenlegi vízkivételi mennyiségnek körülbelül 1,3 szorosát teszi majd ki.

Így az új blokkok önálló üzeme során a Dunából kiemelt frissvíz-mennyiség nem jelent jelentős többletet a mostani mennyiséghez képest. A miniszter közölte: a hatályos hazai és nemzetközi szabályozás értelmében az erőművek biztonságos hűtővízellátását konzervatív módon kell tervezni, ezért a meglévő hidegvíz-csatornát csak úgy lehet bővíteni és mélyíteni, hogy az a Duna bárminemű duzzasztása nélkül képes legyen a létesítmény biztonságos hűtővízellátására.

A Dunából kiemelt hűtővíz hőmérséklete az atomerőművi blokk kondenzátoraiban 8 fokkal emelkedik meg, a felmelegedett hűtővíz a melegvíz-csatornán jut vissza a Dunába. Az új blokkok hűtővizének visszajuttatásához olyan intenzív elkeveredést biztosító vízbevezetési létesítményt alakítanak ki, amelynek feladata a visszavezetett hűtővíz hőmérsékletét az előírt határértékek között tartani, így a hőmérsékletemelkedés jóval az ökológiailag tolerálható küszöbérték alatt marad az új és a meglévő blokkok esetében egyaránt – olvasható a levélben.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás