Hirdetés
greenfo/MTI

Egy új kutatás szerint az erdőirtás és a tüzek közös hatása, hogy mára nem akadályozza, hanem előidézi a klímaváltozást az esőerdő.

Több mint egymilliárd tonna szén-dioxidot bocsát ki az Amazonas-medencében található esőerdő, ezzel több üvegházhatású gázt juttat a levegőbe, mint amennyit el tud nyelni – írja egy friss kutatás alapján a Guardian. A vizsgálat szerint a tendenciáért az erdőirtás és a folyamatos erdőtüzek a felelősek.

A Nature-ban megjelent tanulmány szerint a kutatók az elmúlt évtizedben 4500 méteres magasságból, repülőkről vett mintákból vizsgálták a trópusi esőerdő levegőjének minőségét. A legnagyobb kártevőnek az erdőtüzeket találták, amelyet gyakran szándékosan idéznek elő Brazíliában, hogy helyet csináljanak a jórészt exportra szánt marhagazdálkodásnak és szójatermesztésnek. Az ország szélsőjobboldali elnöke, Jair Bolsonaro viszont azt mondta, az Amazonas “az övék”, és az erdőirtási statisztikák hazudnak, így meglehet, hogy nagyobb nemzetközi együttműködésre lesz szükség az esőerdő pusztulásának megállításához.

Az emisszió nagy részét a tüzek okozzák, amelyek közül sokat szándékosan gyújtanak, hogy így alakítsanak ki mezőgazdasági területeket. A tüzeken kívül a magasabb hőmérsékletek és az Amazonas délkeleti részét sújtó szárazságok is jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy az erdőség szén-dioxid-forrássá váljon. Az 1960-as évek óta zajló vizsgálatok alapján a helyi növények a kibocsátás nagyjából egynegyedét vették fel, Amazónia így kiemelkedő szerepet játszott az éghajlati átalakulás mérséklésében. Különösen aggasztó, hogy a térség egy része még erdőtüzek nélkül is szén-dioxidot bocsát ki.

Úgy vélik, ez nagy valószínűséggel a fakitermelésnek és a szomszédos területeket is érzékenyebbé tevő erdőtüzeknek tudható be. A fák idézik elő a régió esőinek nagy részét, ezért a kevesebb eső súlyosabb szárazságot és hőhullámot jelent, ami még több fa halálához és tüzekhez vezet.

Erdőtűz ellen küzdő tűzoltó az Amazonas-medencében kép: EPA/ EFE

Luciana Gatti, a brazil űrkutatási intézet (INPE) munkatársa és a csapat vezetője szerint az egyik rossz hír, hogy a növényzet égése nagyjából háromszor több szén-dioxidot termel, mint amennyit az élő erdő elnyel. A másik, hogy ahol a fakitermelés mértéke 30 százalék vagy annál több, ott az emisszió 10-szer annyi, mint ahol a fakitermelés mértéke 20 százaléknál alacsonyabb.

A Jair Bolsonaro vezette brazil kormányt heves kritikák érik, mivel támogatja az erdőirtást, amely 12 éve nem tapasztalt mértéket ért el, miközben az erdőtüzek száma is a 2007 óta tapasztalt legmagasabb volt júniusban. Az Amazóniában kitermelt fát, marhát és szóját jórészt exportálják Brazíliából. Bizonyos európai országok ígérete szerint blokkolni fogják a Brazíliával és más országokkal való kereskedelmet, amennyiben nem lépnek fel az amazóniai erdők pusztítása ellen.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás