Hirdetés

Halaszthatatlan kötelezettségei lennének a fővárosnak a budapesti árvízvédelem ügyében: ha a következő legmagasabb vízszint az eddigieknek megfelelően haladja meg az előzőt, komoly baj lehet a „Csillaghegyi-öblözetben”. A tényleges probléma helyett azonban egy „nyári gát” megépítéséről folyik a vita.

Évek óta küzdenek a Római part most elöntött részén a jogszabályi előírásokat kijátszó építkezők azért, hogy az állam védje meg az árvíztől az ártérre épített befektetéseiket, legyen az szálloda, lakópark vagy százmilliós értékű – üdülőként engedélyeztetett – családi ház. Ha sikerül a mobil-gát projektet kierőszakolni, akkor legkevesebb hatmilliárd forint közpénz elköltésével megvalósulhat ez a régi törekvés. De a befektetők addig sem maradnak segítség nélkül: az itt 60-70 éve legálisan megépült néhány lakóingatlanra hivatkozva a kerület több száz teherautó homokot, kétszázezer homokzsákot és egyebeket adott ezen árvíztől szorongatott lakosoknak – meg persze az árvízi védekezésen dolgozó önkéntesek számolatlan élőmunkáját. Azokét a jószándékú önkéntesekét, akik nem is sejtették, hogy időnként nem a várost védő gátat vagy egy bajba került polgártársunk hajlékát, hanem egy befektetési célú ingatlanprojektet védenek az árvíztől. Ellenszolgáltatás nélkül, önként, bár abban a tévhitben, hogy a köz javáért dolgoznak.

A rekordárvíz tetőzése előtt készült videónk azt a jelenetet örökítette meg, amint az árvízi önkéntesek éppen a Királyok útja 179. számú ingatlan megmentésén munkálkodnak. A telken található épületek természetesen jogilag üdülők, melyeknek az alsó használati szintjét elve az időnként betörő árvízre gondolva kellett volna megépíteni – itt tehát eleve indokolatlan lenne bármiféle önkormányzati segítség. De a több száz milliós projekt egyébként is inkább tűnik klasszikus ingatlanbefektetésnek, mint családi otthonnak: a tulajdonosok hosszabb ideje próbálják értékesíteni a Királyok útja 179. alatti ingatlanokat. Ha az értékesítés nehezen is megy, valamit azért nagyon tudhatnak ezek a befektetők: a Google Street View képeinek tanúsága szerint már kora tavasszal is „árvízvédett terület”-ként kínálták eladásra a Dunára közvetlen kijárással rendelkező ingatlanaikat. Fizetni természetesen az önkormányzat árvízi védekezésre szánt erőforrásaiért sem fizetnek – mint ahogy a mobilgát is ingyen védi majd a kerület és a főváros kedvenc ingatlanbefektetőit.
RÉSZLETEK AZ ALTLATSZO.HU-n >>>

Mobilgáttal kapcsolatos cikkek:

Eldőlt, hogy megépülhet a római-parti mobilgát

Fotó: MTI/Kovács Attila

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás